Българската прокуратура трябва да разследва министър Данов

Животът

21-04-2014, 14:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Името на арх. Данов се свързва с незаконно получаване на помощи за безработни във Франци

Българската, а не френската прокуратура трябва да разследва дали министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов е извършил документно престъпление във Франция. 

Името на арх. Данов се свързва с незаконно получаване на помощи за безработни във Франция докато в същото време – няколко месеца – той е работил по специалността си у нас и нарочно заблуждавал френските власти.

„Българската прокуратура проучва данните, които ние изнесохме, тъй като по българския закон документното престъпление е с давност 10 години и за да се стигне до получаването на тези помощи за безработица Иван Данов е подписвал декларации, че е безработен във Франция, живее там и си търси работа. 

В същото време той е живял тук и е работил по няколко архитектурни проекта, а също е преподавал и в Университета по архитектура“, каза пред пред Нова ТВ журналистът Атанас Чобанов от онлайн изданието „Биволъ“. 

Журналистът, който живее във Франция, беше в София, за да бъде разпитан от прокуратурата във връзка с публикуваните данни за социалните помощи на Данов.

Чобанов подчерта, че министърът е пътувал до Франция и е подписвал документи, с които е удостоверявал, че е безработен, така че не може да се оправдава, че не е знаел дали е взимал помощи. 

Причината със случая да се заеме българската прокуратура, а не френската, е, че става дума за документно престъпление, извършено през 2004-2005 г. и

във Франция давността за подобен вид престъпление е само пет години, така че дело не може да има. 

Въпреки това, по думите на Чобанов, френските власти могат да поискат парите да бъдат върнати.