Отбелязваме 138 години от Априлското въстание

Животът

20-04-2014, 12:48

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие

На 20 април по стар стил ( 1 май нов стил) преди 138 години избухва Априлското въстание. То избухва в Копривщица през 1876 г. Първоначално е планирано за 1 май, но избухва предсрочно заради предателство.

Априлското въстание от 1876 година е масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет(БРЦК). От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата, т.е. народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия.

Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници ,очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили. Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех на българската нация дотогава.