Фурни във Варна предлагат пещи под наем за Великден

Близо 300 лева излиза печено агънце с дроб сърма, доставено вкъщи


Във Варна е традиция по-старите хлебарници, които работят на дърва, да пекат за празника не само козунаци, но и агнета, пише "Монитор".

Най-известната от много години е тази до кино "Тракия", където правят домашни козунаци и пекат агнетата на комшиите. Напоследък обаче има бум на предлагане и от много заведения в града. Цената на едни е да опекат агнето на клиента за 50 лева, а на други - да му предоставят пещта под наем за 50 лева и той да си опече агнето сам. Сред офертите има и предложения за печене на  агнета в пещ с дърва, като домакините поемат мариноването и пълненето, както и продуктите, а цената на услугата е 70 лева.

Готово цяло опечено агне, пълнено с дроб сарма, излиза почти три стотачки във Варна. Местните заведения вземат между 260 и 280 лева за приготвянето и доставка до адрес на Великден. Изискването им е заявката да се направи ден по-рано от празника. Ресторантите предлагат още агнешка плешка или бутче за 85 лв., като в цената е включена гарнитура с картофи на фурна или агнешка дроб сарма. Може да се поръча и агнешко печено с гарнитура за около 20 лв. порцията.

Търновски ресторанти пекат цели агнета или приготвят агнешка дроб сърма за Великден по поръчка. Ако клиентът сам си донесе агнето и от майсторите в кухнята се иска само да го изпекат, цената е между 40 и 80 лв. Също както във Варна има възможност срещу 300 лв. от ресторанта сами да се погрижат за намирането на агнето, да го изпекат на пещ и напълнят с дреболии, зеленчуци и подправки и да го откарат до вратата на клиента.

С наближаването на Великден треската около празничната трапеза започва да обхваща всички в морската столица. В магазините е пълно с цели агнета и агнешко месо, дреболии и микс за дроб сърма. Цената е 11 до 12 лева за килограм, а производството е предимно родно. Тези, които предпочитат да видят какво ще ядат, купуват агнета от близките села по 6 лева за килограм живо тегло. Животното се коли на място, като предимството е в това, че купувачът получава и всички дреболии за пълненето на агнето.

Майстори на печеното агне в Търновско обясняват, че най-добре то става когато се напълни с ориз, гъби, маслини и му се прибавят пресен чесън, джоджен, копър, магданоз и мащерка. В друг по-лек вариант на рецептата пък плънката включва спанак, коприва, лапад и киселец. За неутрализиране на специфичната миризма преди печене месото може да престои няколко часа в марината от зехтин, лимонов сок и подправки.