Вестник "Труд" и седмичникът "Жълт Труд" имат нов собственик

Новините

18-04-2014, 08:09

Снимка:

Капитал дейли

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Петьо Блъсков подписа предварително споразумение с Венелина Гочева за покупка на изданията

Петьо Блъсков подписа предварително споразумение с Венелина Гочева за покупка на всекидневника "Труд" и седмичника "Жълт Труд". Съобщението бе публикувано преди минути на сайта на "Труд".

Журналисти в медията, с които "Капитал" разговаря, не знаеха за сделката, и казаха само, че им предстои среща с Гочева.

В официалното съобщение, публикувано на сайта, се казва още, че сделката предстои да бъде финализирана след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията.

Ръководството на всекидневника "Труд" се поема от новия издател. Венелина Гочева не отговаря на мобилния си телефон. С кратък sms с текст "Да" Петьо Блъсков потвърди пред "Капитал", че действително придобива изданията и не уточни кога ще даде повече информация за сделката.

Блъсков е отдавна в издателския бизнес. Той създаде вестниците "24 часа" и "168 часа". По късно и "Монитор", "Телеграф" и "Политика". В момента издава вестник "Република".

Блъсков е член на учредената през 2012 г. организация "Български медиен съюз", в която членове са също Ирена Кръстева, издателят на "Преса" Тошо Тошев, на "Тема" Валери Запрянов.

През лятото на 2007 г. Блъсков продаде "Монитор", "Телеграф" и "Политика" на Ирена Кръстева.

Вчера, 16 април, в търговския регистър е било регистрирано дружеството "Блъсков медиа" АД, чиито основен предмет на дейност е "придобиване и управление на проекти в областта на медиите, инвестиционна дейност, издателска дейност, сделки с интелектуална собственост, консултантски услуги". Представител на фирмата е Петьо Блъсков, а неговият син, който също се казва Петьо, е мажоритарен акционер. Той притежава 99% от акциите на дружеството, който е общо от 50 хил. лв. Останалите акции се държат от Донка Дончева, която с Блъскови - баща и син е член на съвета на директорите на фирмата. Не е ясно дали тази фирма има отношение към сделката.