Даваме гражданство на бежанци от Украйна бързо

Новините

18-04-2014, 07:22

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Отнася се за хора с българско потекло

Бежанци от Украйна, които имат българско потекло, да получават по облекчена и ускорена процедура наше гражданство.

Спешна промяна на закона за българското гражданство в тази насока е сред мерките, набелязани от свикания вчера от вицепремиера Цветлин Йовчев щаб заради кризата в Украйна, научи в. “24 часа”.

Идеята е евентуалните бежанци с българско потекло да не попадат в лагери като сирийците, а бързо да получават всички права на гражданин на България вместо бежанския статут, който носи ограничени права. Според службите засега няма непосредствен риск от бежанска вълна, отчел кризисният щаб.

Ако към нас тръгнат бежанци от Украйна, целта ще бъде да не се задържат в приемателни центрове на МВР и агенцията за бежанците, а още на границата техните документи да се оправят от мобилни екипи. Затова засега не са търсени подходящи терени и имоти за създаване на бежански лагери в Северна България, където евентуално биха пристигнали украински бежанци.

Освен възможна бежанска вълна, по предложение на вицепремиера Цветлин Йовчев кризисният щаб е обсъдил и състоянието и сигурността на критичната инфраструктура в Украйна.

Как да реагира България на възможна радиационна опасност, ако атомните централи в Украйна бъдат атакувани и разрушени или претърпят авария, бе обсъждано и през март на заседание на Съвета по сигурност към премиера Пламен Орешарски.

Вчера спецслужбите са получили задача да прогнозират възможностите за разрастване на войната в Украйна и включването на трети страни.