Рибари уловиха морска мина

Край Бяла взривиха немски снаряд от Втората световна война

Рибарски кораб улови в мрежите си морска мина. "Уловът" се случил в Созополски залив, съобщиха от ВМС. В 14:00 часа вчера след получено искане от Областния управител на Бургас, положителна резолюция на Началника на отбраната на Република България и заповед на Командира на ВМС, сапьорска група с водолазен катер е започнала разузнаване на открития боеприпас.

Специалистите са квалифицирали изделието като опасен боеприпас – бойна мина Б-38. След извършените процедури, боеприпасът е спуснат на морското дъно и унищожен, в зоната безопасна за корабоплаването, в Южен Поморийски залив.

Днес в землището на село Попович, близо до град Бяла също е открит невзривен боеприпас. След искане на областния управител на Варна и положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на Военноморските сили на място е изпратено формированието за оказване на помощ при бедствия, разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна.

След извършеното опознаване, специалистите класифицират изделието като 105 мм артилерийски снаряд от Втората световна война – немско производство. Около 12:30 часа заедно органите на РПУ-Бяла, изпратеното формирование е унищожило боеприпаса в обезопасен за целта район без нанасяне на щети на околната среда и населението.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ДВЕТЕ АКЦИИ ТУК »»