За 56% от българите религията играе положителна роля

Животът

17-04-2014, 15:06

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

12% са на противоположното мнение, отчита световно допитване на "Галъп"

56% от българите смятат, че религията играе положителна роля в страната ни, а 12% у нас са на противоположното становище. В Източна Европа този процент е средно 54, а 59% в глобален мащаб смятат, че религията играе позитивна роля в тяхната страна. Това сочат данни от световно допитване на УИН/"Галъп интернешънъл", цитирано от Dnes.bg.

Проучването се провежда в последните месеци на всяка година, но резултатите изглеждат най-интересни в навечерието на великденските празници, посочват от агенцията.

Световното допитване е традиция от 1977 г. насам. В последното издание на изследването са интервюирани 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население.

Преценката за преобладаващата положителна роля на религията обаче не е равномерно разпределено в различните региони. В Западна Европа се отчита нисък нетен резултат - това е разликата между позитивните и негативните отговори, който е 4%. Това е значително по-малко от средния глобален нетен резултат от 37%. Западна Европа контрастира в сравнение с другите региони, като например в Източна Европа нетният резултат е 33%, а в Азия е 37%.

Ниският резултат в Западна Европа вероятно се дължи на по-светския характер на региона в сравнение с други части на света.

Данните доказват също ясна зависимост между образователния статус на хората и тяхното възприятие за позитивна роля на религията в страната им. Резултатите показват, че тези, които имат магистърска или докторска образователна степен, имат 20% по-ниска позитивна нетна стойност в сравнение с тези, които имат по-ниско образование. Позитивният нетен резултат се повишава постепенно до 57% при онези, които нямат никакво образование.

В общо 9 от разглежданите страни се отчитат отрицателни нетни резултати, т.е. негативните оценки превишават положителните, като 6 от тях са в Западна Европа:  Белгия, Дания, Франция, Холандия, Испания и Швеция. От тях Дания е с най-нисък нетен резултат (-36%), следвана от Белгия (-30%), Франция (-22%) и Испания (-22%).

С най-положителен нетен резултат от този регион пък са Исландия (43%) и Португалия (39%). В световен мащаб с най-чувствителен отрицателен нетен резултат е Ливан (-43%).

Докато в Западна Европа се наблюдават значително по-ниски позитивни оценки за ролята на религията, то в останалите региони в света се отчита положителна роля като цяло.

Най-високата нетна положителна стойност в световен мащаб е в Африка (65%), следвана от Северна и Южна Америка (54%) и Близкия Изток и Северна Африка (50%). Тези резултати вероятно се дължат на по-видимите религиозни традиции в тези регион, анализира "Галъп".

Обществото, което отрежда най-положителна роля на религията в страната си, е Индонезия с 95% отговори, че религията играе позитивна роля. За сравнение - в САЩ - 62% са дали позитивни оценки срещу 19% негативнии, във Великобритания позитивните оценки са 35% срещу 29% негативни.

Изводът е, че религията все още има голямо значение в САЩ, 62% от анкетираните заявяват, че тя играе позитивна роля в страната. Това показва, че по-голямата част от американските респонденти поставят религията на централно място в своята ценностна система. Коментарът на изследователите е, че това е отразено и в политиката на страната и не се очаква да се промени скоро.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен