ГЕРБ води с 3% на БСП в ново проучване

Новините

17-04-2014, 14:49

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Реформаторският блок, ББЦ и АБВ с почти еднакви резултати

Според проучване на "Екзакта" на предстоящите евроизбори за ГЕРБ биха гласували 22,5%, за Коалиция за България - 18,9%, за ДПС - 6 на сто, съобщава Vesti.bg. България без цензура, Реформаторският блок и АБВ получават много близки резултати, като дистанцията между тях се измерва с десети от процента, според проучването.

За ББЦ и коалиционните й партньори декларират, че ще гласуват 5,3% от всички анкетирани, за РБ - 5,2%, а за АБВ - 5%. Дяловете, които сега има всяка една от партиите, позволяват тя да има свой представител в Европарламента, в същото време и трите формации могат да привлекат допълнителна подкрепа за себе си в хода на изборната кампания, коментират социолозите.

Националното представително проучване на "Екзакта" е направено сред 1250 души между 4 и 10 април и беше оповестено днес.

Според проучването за НФСБ биха гласували 3,4%, а за "Атака" - 1,9%. Независимо за кого ще гласуват, 37,9% от българите твърдят, че  ще използват правото си на преференциален вот.

11,1% са категорични, че няма да отбележат преференция, а 30,2% не са решили. Месец преди евровота 44,3 на сто от българите заявяват, че ще гласуват на изборите за български евродепутати. Логично е да се очаква по-нисък дял от този на заявената засега активност. Кампанията, а и странични фактори обаче могат да окажат трудно прогнозируемо влияние на активността, затова всякакви категорични прогнози към момента са силно условни, уточняват социолозите.

43% очакват евроизборите да бъдат честни, а други 37% се опасяват, че това няма да бъде така.

Социолозите коментират, че българите гледат на евровота като на поредния значим повод за мерене на силите на партиите у нас. 57% от българите са на мнение, че на предстоящите евроизбори ще се решават главно вътрешнополитически проблеми на партиите у нас и изобщо няма да става дума за европейски избор. Въпреки това, по никакъв начин не се поставя под въпрос привързаността на българите към европейския избор, доколкото 76% от интервюираните посочват, че изцяло подкрепят членството на България в ЕС. Противниците на членството на България в ЕС
  в навечерието на евровота възлизат на 13 на сто. Според данните

56,7% от интервюираните не се чувстват представени от партиите в сегашното Народно събрание,
а 29,9 процента твърдят, че се чувстват политически представени, като подобен отговор се среща най-често сред симпатизантите на БСП и на ДПС. 37% от българите споделят, че са разочаровани от политическата сила, на която симпатизират, а 41,4% не се чувстват разочаровани. Повечето хора, които възнамеряват да гласуват за нови политически формации и коалиции подчертават, че правят подобен избор, защото са разочаровани от партиите, на които са симпатизирали доскоро.

Предстоящият евровот очевидно представлява залог за разочарованите избиратели, доколкото 44% от тях твърдят, че категорично възнамеряват да гласуват, а други 25% посочват, че е по-вероятно да гласуват, отколкото да останат вкъщи. Така е твърде вероятно разочарованието да бъде усвоено от новите партии, а в по-малка степен да доведе до негласуване. Именно от страна на разочарованите може да се очаква и т.нар. протестен вот, прогнозират от "Екзакта".