Новите мобилни планове с отчитане на секунда се оказаха неизгодни

Парите

16-04-2014, 11:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Операторите са задължени да представят поне два различни плана от новия тип

Новите планове на мобилните оператори с отчитане до секунда се оказват неизгодни според потребители. Клиентите, които искат да запазят старите си преференциални условия ще продължат да бъдат отчитани, като всяка започната минута ще се смята за цяла.

"До този момент никой не е забранявал на мобилните оператори да тарифират по системата 60 + 1. Сега се дава възможност да се тарифира по системата 30 + 1 – това означава, че колкото говориш, толкова и плащаш", каза пред Нова телевизия председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков относно новите правила за таксуване на разговорите по мобилен телефон.

След промените операторите вече са задължени да предлагат два мобилни плана. "При нас имат доста хора, които са социално слаби. Така те ще могат да си вземат пакет за 20 минути и ще платят за 20 минути", каза още Божков.

На въпрос какво трябва да направят хората, които искат да бъдат отчитани до секунда и са в договор, експертът отвърна, че те трябва да отидат и да преподпишат договорите си. "Операторите не са много радостни от тези изисквания", заяви още председателят на КРС и добави, че те ще направят всичко възможно, за да запазят по-големите тарифни планове, които взимат повече пари.

По думите му новите тарифни планове няма да са така атрактивни от гледна точка на минути, защото те реално ще отчитат точните минути на разговора.

Експертът посъветва хората да сключват по-кратки договори, защото така ще могат да се възползват от непрекъснатото намаляване на цените.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)