Да почистим бреговете на Дуранкулашкото езеро

Животът

15-04-2014, 18:37

Снимка:

bspb.org

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

26 април, сборен пункт - базата на земеделска кооперация "Кирилови", с. Крапец, 9:00 ч

От Българското дружество за защита на птиците и тази година организират почистване на бреговете на Дуранкулашкото езеро. То е защитена зона и е сред най-значимите крайбрежни влажни зони в България, с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни. Там гнезди и Червеногушата гъска - една от най-редките гъски в света. Находището на триръбестия камъш по бреговете на Дуранкулашкото езеро е най-представителното за България.

Именно там миналата година в рамките на кампанията "Да изчистим България за един ден" членове на БДЗП и доброволци са събрали 120 чувала с боклук - все неща, на които не им е там мястото, в това число и над 200-250 гилзи на отстояние до 3 метра от водното огледало, лодки, мрежи, месина за риболов, бутилки от бира и други, автомобилни гуми, дрехи и т.н. Колко ли ще бъдат тази година?

Всички, желаещи да подкрепят кампанията, могат да се присъединят към екипа на БДЗП на 26 април 2014 г. Сборен пункт: базата на земеделска кооперация "Кирилови" в с. Крапец, 09:00 ч. Следете за подробности в страницата на събитието »