Мераклиите да стават българи се стопили двойно

Новините

14-04-2014, 07:05

Снимка:

Монитор

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

231 сънародници се отказали от гражданството си

Желаещите да получат българско гражданство са се стопили над два пъти през изминалата година. Това показва докладът за януари 2013 - януари 2014 г. на специализираната комисия по въпросите на гражданството към вицепрезидента Маргарита Попова.

 

През този период общо 7160 чужденци са получили наша лична карта, като цифрата за предходната година е около 18 000 души.Запазва се тенденцията македонци да напират най-много за българско гражданство, като те са над половината от всички взели наши документи – 4388. Далеч след тях на второ място са мераклиите от Молдова, като 1172-ма жители на тази страна са получили гражданство. Следват Украйна, Израел, Русия, Сърбия и Албания с между 100 и 400 души. 32-ма виетнамци и 22-ма афганистанци също са се сдобили с български лични карти.

 

Сирийците пък са едва 15 тъй като дошлите на наша територия от размирната страна обикновено кандидатстват за статут на бежанец, който им дава същите права.

 

Трима американци, двама французи и само един германец са се подредили на опашката за българско гражданство и са го получили през изминалата година.

 

Сред „новите българи” са и 15 души, за които е преценено, че имат „особени заслуги към Република България или държавата има интерес от натурализацията им

 

Двама от тях са оценени като „отговорни” бизнесмени у нас, които полагали изключителни грижи към работниците си. Наше гражданство са получили и трима сърби, участвали в спасителната акция при трагедията в река Лим, където преди 10 г. загинаха български деца. Деветима спортисти - по фигурно пързаляне, ски бягане и биатлон, стрелба с лък, баскетбол, мотоциклетизъм, футбол, бадминтон и голф, също са били натурализирани. През отчетения период 231 сънародници са били освободени по тяхно искане от българско гражданство. Тази група отбелязва ръст в сравнение с предходната година, когато са били 136. Отказ от наша лична карта обикновено искат гурбетчиите, които от години живеят в друга страна, която забранява двойното гражданство.