ГЕРБ поискаха оставката на Клисарова

Мотивите са спрените реформи в образованието

ГЕРБ поиска оставката на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, предадоха информационните агенции, цитирани от Standartnews.com. "Единствената заслуга на министъра е, че успя да стопира образователните реформи, които провеждаха няколко поредни правителства, затова настояваме за нейната оставка", заяви на извънредна пресконференция за проблемите в образованието народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова.

"Ще стане почти една година, откакто това правителство управлява България. Редно беше министрите да се подготвят по темите, за които отговарят. Дали тя ще я подаде – това е лично решение и решение на премиера Орешарски. Достойно е един човек да се оттегли навреме, защото пораженията, които се нанасят, са за поколения напред. Нямаме закон, нямаме реформи, нямаме средства – имаме празни обещания", заяви Дамянова.

Дамянова твърди, че близо 4000 учители са на път да останат без заплати във втората половина на годината.

"Безотговорното отношение и некомпетентността в сферата на образованието определят и оказват съществено влияние върху качеството на живот на поколения напред. Преди около две седмици министърът на образованието и науката представи поредните резултати на българските ученици в международното изследване по грамотност PISA. Бяха представени резултатите в модула, който мери уменията на българските деца да решават проблеми в различни житейски ситуации. И в това изследване, както и във всички изследвания, в които България участва от 2000 г. насам, българските ученици са на дъното на класацията. Министърът на образованието реши, че ще подобри тези резултати, като даде 4 милиона лева допълнително за извънкласни дейности. Или е забравила, че България от две години изпълнява проект за извънкласни дейности на стойност 94 милиона и малко повече с европейски пари, или има нещо друго предвид. Това прави малко над 5 лева на ученик. На фона на това тя пропуска, че близо 4 000 учители са на път да останат без заплати във втората половина на тази календарна година", посочи депутатът.