Руският посланик плаши с противодействие в Черно море

Новините

12-04-2014, 08:12

Снимка:

"24 часа",

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

НАТО формира. военноморска групировка в Черно море

Наличието на американски военни кораби в Черно море е в нарушение на международното законодателство. Това заяви руският посланик Юрий Исаков пред Дарик радио и допусна, че е възможно “противодействие” от руска страна. Според него конвенцията от Монтрьо ограничава пребиваването на бойни кораби на нечерноморски страни в Черно море.

Американският ескадрен миноносец “Доналд Кук” с противоракетна система “Иджис” и френският разузнавателен кораб “Дюпюи дьо Лом” навлязоха в Черно море вчера. Според Русия така НАТО формира военноморска групировка в Черно море. Преди това САЩ пратиха в Черно море ескадрения миноносец “Тракстън” за учения с България и Румъния, но той напусна района.

Русия не възнамерява да анексира югоизточните райони на Украйна, заяви външният министър Сергей Лавров по тв вчера.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк посети Донецк и предложи радикално разширяване на правомощията на местните власти вчера. Той обеща на Донецк референдум за промяна на конституцията на 25 май, деня на президентските избори в Украйна.

Вчера около обяд изтече 48-часовият ултиматум, който Киев беше дал на сепаратистите в окупираните държавни сгради. В часовете непосредствено след това щурм не последва.

Кръв обаче се проля в Одеса, където 7 души бяха ранени при сблъсъци между проруски активисти и евромайдановци. Причината била в появата на кандидат-президента Олег Царев. Той обвинява новите власти в Киев, че поддържат бойни отряди за разгонване на протестите в източните и южните региони на страната.