Лазаре, излез вън!

Животът

12-04-2014, 07:57

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Съживяването на Лазар накарало хората да повярват в божествената сила на Христос

Днес православната църква празнува Лазаровден. Това е християнски  празник, който носи името на Свети Лазар и се отбелязва в негова чест. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Исус Христос и защитник на християнството, който след боледуване починал, а Христос го възкресил на четвъртия ден след погребението като благодарност за вярата му и гостоприемството, което проявил към него преди. Именно това чудо накарало хората да повярват в божествената сила на Христос. Бог казал „Лазаре излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

 

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен