Евразийският съюз с обща валута - алтън

Новините

11-04-2014, 06:36

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Съюзът трябва да стане факт през 2015-а г.

Инициираният от Владимир Путин конкурент на ЕС - Евразийски икономически съюз (ЕИС), ще има обща валута - алтън. Това става ясно от проектодокумент, който описва основите на бъдещия съюз, публикуван на сайта на руското Министерство на икономическото развитие, съобщава НТВ.
Според документа през май 2014 г. президентите на страните от ЕИС - Русия, Казахстан и Беларус, ще подпишат споразумение за създаването на съюза. Той трябва да стане факт през 2015 г. А 10 години по-късно трябва да бъде въведена и общата валута. Но според експерти наложените от САЩ и ЕС санкции срещу Русия могат да ускорят употребата на алтъна.
Първоначално тази валута ще бъде виртуална, а 1-2 години след въвеждането ще се появят наличните пари. Следващите 1-2 години паралелно с алтъна ще се ползват и националните валути на членките на ЕИС.
Идеята за въвеждането на резервна наднационална парична единица е на казахстанския президент Нурсултан Назърбаев, който смята долара за незаконно и неконкурентно платежно средство.
Алтънът е валута, използвана за обращение в древните руски княжества от XV век. Названието вероятно е заимствано от тюркската дума “алтъ”, което означава шест. Първите алтъни всъщност били медни монети с номинал 6 “пари”. Реално тази валута вече е била използвана като евразийска - била много удобна за разплащане между руските поданици и азиатците, които имали дванадесетична парична система.
Постепенно стойността на алтъна нараствала, освен медни се сечали и сребърни монети. През XVII век за 20 алтъна можело да се купи живо теле, за 5 - прасенце, а за 2-3 - гъска.