Партийни кадри и роднини влизат в Комисията за защита на личните данни

Новините

10-04-2014, 07:01

Снимка:

Капитал дейли

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

БИПИ призова парламентa да приеме правила за избора

Близо година и половина след като мандатът на членовете на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) изтече, правителството прие днес предложение за нов състав. Това е меко казано изненадващо, защото не присъстваше в предварително обявения дневен ред на Министерски съвет. По информация на "Капитал" предложението е внесено от вътрешния министър Цветлин Йовчев в качеството му на вицепремиер под чиито ресор влиза КЗЛД. Решението вече е внесено в парламента и дори е разпределено на правната комисия.

По закон Министерски съвет предлага, а парламентът избира с обикновено мнозинство председателя и четирима членове на комисията. Днес правителството посочи точно пет имена, което до голяма степен предрешава избора. Мотивите не стават ясни от съобщението на правителството, но профилът на част от номинираните създава съмнения за непотизъм.

Така например предложеният за председател - Венцислав Караджов е съпруг на депутата от БСП Деница Караджова. Цветелин Софрониев, който е предложен за редови член, беше кандидат за депутат на БСП на последните парламентарни избори, а в момента е главен секретар на комисията. Другите предложения са Цанко Цолов, който ръководи отдел в КЗЛД и бившите членове на Държавната комисия за сигурността на информацията Мария Матева и Веселин Целков (последният беше съветник на Цветан Цветанов).

По повод решението на правителството от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) изпратиха писмо до председателя на парламента и всички председатели на парламентарни групи, в което ги призоваха да гарантират прозрачен избор.

"КЛЗД е орган от изключително значение по отношение налагането на стандартите и спазването на правилата, свързани с боравенето с лични данни. Нещо повече, тя е и гарант за прилагането на решенията на Европейската комисия в областта на защитата на лични данни и определянето на политика в тази толкова важна сфера от социалния живот", коментират от организацията.

БИПИ напомнят на народните представители, че Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание в чл. 87 изрично предвижда възможността НС да приема правила за процедурата за избор на органи, които се избират от него съгласно съответния нормативен акт. "Случаят с КЗЛД попада директно в обсега на тази уредба", пишат от организацията и призовават парламента да изработи такива правила. "Смятаме, че голямата обществена значимост на Комисията и високите обществени очаквания за обективен, прозрачен и публичен избор на ключовите за управлението на държавата позиции, налагат изработването на нарочни правила за процедурата за избор на предложените от МС за председател и членове на КЗЛД имена."

От БИПИ призовават да се изработят такива правила, в които като необходим минимум да залегнат следните елементи: "пълна проверка на предложените от МС кандидатури, включително по съмнения за конфликти на интереси и непотизъм; детайлна оценка на състоянието на КЗЛД с идентифицирани успехи, потенциални проблеми и необходимост от промени; публично изслушване на предложените за членове на Комисията с възможност за представители на гражданското общество, експерти в областта и медиите да изпратят въпроси, които да бъдат зададени по време на изслушването; създаване на специализирана временна комисия, която да се занимае с цялостната подготовка на избора."