Депутатите сливат празници, почиват цял месец

Оправдават се с предстоящите евроизбори

Депутатите се канят да разпуснат парламента до евроизборите. Те се готвят да си гласуват 30 дни ваканция, пише "Стандарт". Народните избраници ще слеят празничните дни по Великден и Гергьовден. После пък ще си осигурят още свободно време, за да се отдадат на агитация до вота на 25 май.

"И без това преди избори едвам събираме кворум", обясниха депутати от БСП и ГЕРБ.

Днес на председателски съвет шефът на Народното събрание Михаил Миков ще обсъди с ръководителите на парламентарните групи откога докога няма да се работи.

Засега се знае, че последното заседание преди Великден ще бъде на 17 април. Чак на 29 и 30 април ще има сбирки на комисии и редовни дебати в пленарна зала.

Следват нови почивни дни от 1 до 6 май включително. След тази дата вървят спорове кой вариант да се избере. По-голямата част от управляващите и опозицията настояват, че 7, 8 и 9 май трябва да се слеят с неработните за парламента дни до евроизборите. Други обаче се опасяват, че дългата почивка ще подразни избирателите. Затова те искат да се работи от 7 до 16 май включително, което означава поне месец ваканция.

"Да търкаме банките седмици преди вота е чист популизъм", контрираха от ДПС. В целия ЕС националните парламенти са подчинени на евроизборите, аргументираха се от движението. Евродепутатите тази седмица са за последно в Брюксел, а следващата заседават финално в Страсбург.