162 проекта чакат пари от фонд "Култура"

Мисия Варна

08-04-2014, 16:09

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фонд "Култура" оряза надути хонорари и сметки за хотел

Граматика на ромския език и фестивал на слънцето са сред предложенията

Общо 162 проекта кандидатстват за пари от новоучредения фонд "Култура", става ясно от публикувания списък на предложенията, подадени до 22 март. Близо 1 млн. лева бяха заделени във фонда от общинския бюджет през тази година с цел прозрачност и обективно оценяване на всички идеи за културни прояви в града и проекти на варненски творци. През март вече беше отпуснато финансиране на 12 проекта от категорията "Фестивали и конкурси", които трябва да се проведат до края на май. Новата сесия за набиране на предложения беше за "Фестивали и конкурси" от юни до края на ноември, за "Творчески проекти" и за идеи, свързани с "Културно-историческото наследство".

Общо 53 фестивала и конкурса кандидатстват за общинско финансиране, става ясно от сайта на дирекция "Култура". Сред тях са традиционните и емблематични за Варна Международен куклен фестивал "Златният делфин", 23 Международен Джаз фестивал "Варненско лято", Международният музикален фестивал "Варненско лято", 26-ти юбилеен Международен балетен конкурс, който тази година, ще се проведе от 15-30 юли, Международният кинофестивал "Любовта е лудост". Националният филмов център иска помощ, за да организира във Варна 32-рия фестивал на българския игрален филм "Златната роза", който беше отменен миналата година поради липса на нови български кинопродукции.

Пари очакват да получат и инициаторите на възраждането на други два култови варненски форума: Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми и Световен фестивал на анимационните филми. В списъка е и традиционно финансираният от общината Аспарухово пее и танцува, както и още няколко фолклорни фестивала. Сред тях - Национален фолклорен фестивал за любители "У бре, де бре", друг, наречен "На мегдана край морето", Етно арт фестивал "ЕдинЕние", както и Областен фестивал на труския фолклор. Столично читалище иска пари за Международен фестивал на късометражното кино "В двореца", който обикновено се провежда в Двореца в Балчик, както и за фестивал на късометражното кино от Черноморския регион "Бряг на вдъхновението".

Сред предложенията са и Summer Salsa Fest 2014, Вапцарови дни, Фестивал за любовна и щастлива музика, предложен от Асоциация на учени, спортисти и артисти, Фестивал на мултидисциплинарни музикални проекти, Междунароен фестивал на здравни и екологични филми "Златен кораб", Международен фестивал на хармониката, организиран от Радио Варна, Международен фестивал на хвърчилата, Европейски летен фестивал на слънцето, Младежки фестивал на изкуствата "Пътуване към миналото", конкурсът за стари градски песни "Листопад на спомените", шоу-конкурсите "Принцеса на Варна", "Мис и мистър Тийнейджър", Международният арт фестивал Видеохолика. Сдружение на жените с онкологични заболявания търсят финансиране за фестивал, наречен "Ендорфин - Парад на щастието", а клуб "Чигот" - за историческа възстановка - Последната битка на краля,

Едва две са предложенията за рок музика - на Клуб на мотоциклетиста "Диви деца": Wild Child Rock и ТУ-рок фест на Техническия университет, който и в третото си издание ще включва конкурс на ученически и студентски групи, както и участие на известни професионални групи.

Фондация "Откритие", която вече беше финансирана с 60 000 за едноименния фестивал, сега кандидатства с проект за 2-ри европейски конкурс за детска песен "Златни искри". Още една от класираните през март организации - Славянската литературна и артистична академия, търси отново пари от общината - този път за "Международен театър на поезията", който трябва да се конкурира с още близо 90 кандидати в раздела "Творчески проекти". Те са свързани предимно с издаване на книги, списания, учебници, сборници и с бъдещи постановки на самодейни и професионални колективи. Сред идеите в това направление са и Кино-школа "Първи стъпки", "Видео арт йога", Фабрика за рециклиране на емоции - видео пърформативна инсталация на открито, Систематичен курс за обучение по кавал, Лятна академия за дигитална архитектура и дизайн "Арх+201.4" . Сдружение "Клуб миноносец "Дръзки" търси помощ за Възстановката "Освобождението на гр.Варна от османско робство и посрещане на Руските войски", а КаменВо Студио на актьора Камен Воденичаров - за документалната поредица "Пет минути Варна".

Варненското читалище "Явин 2004" пък кандидатства с "Ромска грамитика за деца билингви" и Втора книга "Светът на циганите".

Едва 16 са проектите по направление "Културно историческо наследство" - Проучване на Еньовден, Макет на гробница от античния Одесос, Конкурс "Символите на Варна", няколко за дигитализация на културното и историческо минало на Варна. Архитект Борислав Игнатов пък кандидатства с проект за оценка, документация и реставрация на колонадата на входа на Морската градина", както и за второ Огледало Култура - първото той миналата година направи от стари CD-та именно между колоните на Морската.

Над 60 от представените проекти са с грешки в попълването на формулярите или бюджета или липсващи документи. Така например, според комисията, "Панаирът на занятите" е поискал 60 390 лева при допустими за неговата категория 60 000. Срокът за остраняване на пропуските е 11 април, след което експертната комисия ще отсее проектите и ще определи на кой каква сума ще бъде отпусната.