43 бебета изоставени във Варна още в родилния дом

Животът

07-04-2014, 12:46

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лекари и акушерки от родилни и неонатологични отделения на болниците във Варна и Добрич ще участват в обучително посещение във Великобритания

43 бебета са изоставени още в родилния дом във Варна през 2013 г. 31 от тях са настанени в институции за бебета, а само 12 са настанени в семейна среда. Работата по координацията между местните власти, социалните услуги, болниците и НПО може да промени тази статистика, като гарантира, че всяка година все по-малко деца ще имат като първи спомен стените на институцията.

По този повод лекари и акушерки от родилни и неонатологични отделения на болниците във Варна и Добрич ще участват в обучително посещение във Великобритания тази седмица. Посещението се организира от международната детска правозащитна организация Лумос, която подкрепя националната програма за закриване на всички институции за деца в България, в които в момента живеят около 5000 деца.

Обучителното посещение ще се фокусира върху ролята на медицинските специалисти в предотвратяване на изоставянето на деца на ниво родилно отделение и ще представи на участниците добри практики от британската социална работа със семейства, които могат да се използват за развитието на ефективна и подходяща за България система за подкрепа. Това е второто посещение, което Лумос организира по отношение на практиките за превенция на изоставянето на деца. Първото обучително посещение се проведе през месец март и беше специално предназначено за представители на местните власти.

"Все още много родители на деца с увреждания ги оставят в институции, вярвайки, че държавата ще се погрижи по-добре за тях. Но проучванията доказват, че животът в институция е вреден за физическото, емоционалното и интелектуалното развитие на децата и значително затруднява шансовете за живот. Настаняването в институция почти винаги влошава увреждането на детето", коментира националният представител на Лумос за България - Бисер Спиров.

Според него персоналът на родилните отделения има решаваща роля в първите няколко дни след раждането, особено в случаите, когато детето е родено с увреждане. "Въпреки че социалните работници са отговорни за оказване на подкрепа на семействата в риск, докторите и медицинският персонал имат голяма тежест в очите на родителите и тяхното мнение в повечето случаи е определящо, относно решението дали да задържат детето или не", допълни Спиров.