Генералният секретар на НАТО пристига на изненадваща визита

Новините

07-04-2014, 06:16

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Посещението на Андерс Фог Расмусен ще премине под знака на кризата в Украйна и засилване на източния фланг на алианса

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига на изненадващо двудневно посещение в четвъртък, научи "Сега" от правителствени източници. Визитата е броени дни след като в България беше един от неговите заместници Тери Стаматопулос. Той се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса. Заедно с него пристигнаха и генералните мениджъри на някои от най-ключовите агенции на НАТО. Така визитата на Стаматопулос беше възприета като задължителното протоколно присъствие за подобен тип чествания.

Именно заради това посещението на Андерс Фог Расмусен е изненадващо и очевидно ще мине под знака на кризата в Украйна и Крим. Официално визитата е в отговор на поканата на президента Росен Плевнелиев, която той отправи на срещата си със Стаматопулос. По неофициална информация тя е предвидена много по-рано. След разговорите си с помощник генералния секретар външният министър Кристиан Вигенин посочи, че предстоящата визита ще даде отлична възможност за обмяна на мнения и идеи за бъдещето на НАТО в контекста на предстоящата през есента среща на върха в Уелс.

Засега програмата на Расмусен включва срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и на външните работи. В четвъртък той ще изнесе лекция във Военната академия. Това ще е последната визита на генералния секретар преди края на мандата му. За негов наследник беше вече номиниран бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг. С предстоящата визита на Расмусен се обяснява и мълчанието на Тери Стаматопулос по темата за Украйна. По време на конференцията за бъдещето на НАТО, организирана от Атлантическия клуб миналата седмица, Стаматопулос предпочете дипломатично да избегне темата. Това веднага направи впечатление на присъстващите на форума, след като ден по-рано външните министрите на НАТО се събраха, за да обсъдят мерките срещу Русия.

Не толкова дипломатичен се очаква да бъде генералният секретар на НАТО, още повече че визитата идва на фона на зачестилите руски разузнавателни полети по черноморската ни граница. Преди заседанието на Северноатлантическия съвет в Брюксел миналата седмица Расмусен нарече "неприемливи" действията на Русия в Украйна и допълни: "Чрез действията си Русия подкопава принципите, на които е изградено нашето партньорство и наруши собствените си международни ангажименти. Поради това отношенията ни не може да продължават, както досега." Очаква се в София генералният секретар да даде още по-ясен сигнал и към Молдова, Азербайджан и Армения, за които в Брюксел бяха набелязани мерки за укрепване на отношенията им с алианса.