Жители на Бяла алармират за нова скандална заменка

Туризъм

05-04-2014, 19:05

Снимка:

© Varnautre.bg | Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

1100 варненци ще защитят днес Карадере

Проверяват заменка на църковни имоти край Кара дере

Купен за 2 милиона лева през 2007-а имот се продава сега за 13,5 милиона евро

Жители на Бяла сигнализират за нова скандална сделка с имоти на брега на морето. Те твърдят, че Министерството на отбраната е заменило 40 декара апетитна земя на първа линия срещу 30 апартамента в крайните квартали на Варна, Пловдив, Плевен, Казанлък и София. Схемата е извършена, въпреки че върху имота има реституционни претенции, съобщава БНТ.

Собствениците на земи в границите на бившето военно поделение в Бяла години наред водят дела, за да си ги върнат. Имотите са на брега на морето. Поземлената комисия отказва да им ги даде с мотив, че земите са в рамките на военен обект. През 2001-ва поделението е закрито. 4 години по-късно статутът на земята вече е частна държавна собственост. Това означава, че собствениците могат да си върнат имотите.

През 2007 г. обаче тогавашният управител на Варненска област Петър Кандиларов подписва договора за замяна на 40 декара край морето срещу 30 апартамента в 5 града. От Община Бяла издават документ, че към имотите няма реституционни претенции, а собствениците са обезщетени с компенсаторни бонове. Хората обаче твърдят, че не са ги получили и не искат да бъдат компенсирани по този начин.

Сделката е сключена, въпреки че адвокатът на четирима от собствениците уведомява областния управител, че за имотите се водят съдебни дела.

Апетитният имот е оценен  на по-малко от 2 милиона лева без ДДС. Новият собственик е фирма „Холидей  кънстракшън", която управляват немски граждани. Днес имотът се продава за 13,5 милиона евро.

В сделката няма нарушения, заявяват от военното министерство и твърдят, че собствениците на земите нямат реституционни претенции и са обезщетени с компенсаторни бонове. Ощетени собственици обаче се заканиха, че щом не могат да намерят справедливост у нас, ще търсят правата си в европейски съд.