Започна сезонът на алергиите

Животът

04-04-2014, 07:03

Снимка:

Новинар

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Най-малките се обриват и от краве мляко и яйца

Оплакванията на пациенти заради цъфтежа на цветята и дърветата зачестяват, отчитат алерголозите.

Засегнатите от сенната хрема, характерна за пролетта, когато започва опрашването на растенията, са както най-малките, така и възрастните хора. "Сега започна сезонът. Симптомите, които се проявяват, са кихане, отделяне на секрет, сърбеж в носа и в очите”, коментира пред „Новинар” алергологът д-р Христина Василева. Профилактиката трябва да започне още преди сезона, когато се изписват антихистамини и спрейове за нос.

Ако не се вземат мерки навреме, лекуването може да продължи до май или юни. При децата алергиите се овладяват по-лесно, но „хрониците” имат по-тежки оплаквания, категорична е тя. При лечението на хората, които имат обострени алергии, се прилагат второ поколение антихистамини.

Тези лекарствени продукти помагат и на хората с хронична идиопатична уртикария, която представлява неочаквано и внезапно появяващ се обрив със зачервяване и силен сърбеж на кожата, най-често предизвикан от алергична реакция. Освен от кожни алергии много често малките деца биват поразявани и от бронхиална астма. Хронично заболяване на дихателните пътища се среща дори и при кърмачетата.

Немалко деца у нас страдат и от хранителни алергии. Най-малките пациенти се обриват от краве мляко, яйчен белтък, шоколад и ядки. "Ако и двамата родители страдат от алергии, рискът детето да ги унаследи е над 70%. Ако само единият родител страда от такова състояние, рискът е между 50-60%", обясни алергологът.

Възрастните доста по-често страдат от слънчеви алергии, които се обострят по време на почивка, тъй като са склонни да се пекат на слънце продължително време. В такива случаи се изписват кортизонови препарати за външна употреба. Неотдавна националният консултант по алергология проф. Васил Димитров съобщи, че всеки трети българин страда от алергия, а след 20 години опасността от развитие на хронично заболяване ще е за всеки втори.