Русия ще продължи обучението на делфини и тюлени за охрана

Новините

03-04-2014, 18:23

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Морските бозайници от Севастопол сега отново ще служат във флота

През 1966-67 година в Севастопол е създаден военен океанариум, в който се обучават морски бозайници. От 1991 година съоръжението преминава към Министерството на отбраната на Украйна и на практика военно-приложните дейности са прекратени. Сега този обект е  на подчинение на Министерството на отбраната на Русия. Вторият подобен военен делфинариум в света се намира в Сан Диего, САЩ.

В какво се състои спецификата на използването на делфините за военни цели и как се обучават те?

За целта се използват тюлени и делфини от вида черноморска афала (Tursiops truneatus ponticus), обяснява научният сътрудник на ИПЕЕ РАН Лев Мухаметов. Направленията във военно-приложната дейност са две - охрана и разузнаване. Също както при кучетата - те пазят обекти и търсят нещо. Преди всичко делфините охраняваха входа на Севастополския залив. При американците - входа в залива Камран във Виетнам. Когато някой се приближи под вода през охраняваната територия, делфините, благодарение на ехолокацията, засичат този обект и сигнализират, че трябва да се предприемат мерки.

Севастополският залив е огромен, но входът към него е твърде тесен - около 700 метра. Там се намираше плаващата клетка с делфините. При появата на подводен плувец те реагират като натискат педал, който задейства сирена и сигнална ракета излита във въздуха.

Работата с делфините е особено ценна при откриването на учебни торпеда след тренировъчна стрелба. Обучените морски бозайници ги откриват лесно по поставените в тях ултразвукови излъчватели.

Известно е, че ехолокаторите на делфините са много по-съвършени по своите параметри и възможности от сега съществуващите, създадени от човека. Затова едно от основните направления в работата с делфините е спецификата на техните ехолокатори. Според други източници обаче единствено в съветския океанариум са били подготвяни и делфини-камикадзе, обучени да унищожават корабите на противника.

Що се отнася до тюлените и морските лъвове, те са по-лесни за отглеждане и обучение, защото могат да живеят и във водата, и на сушата. При тях е по-просто - както при кучетата. Те се обучават също за охрана и разузнаване.

Докато океанариумът е бил собственост на Украйна, морските бозайници са използвани за демонстрации пред публика, както и за делфинотерапия на деца с някои заболявания. Според непотвърдена информация бойната подготовка на фелфините била възобновена от украинския флот през 2012 г. по съветски програми. 

Засега никой не може да каже каква ще е съдбата на тази прекрасна база в бъдеще. Според публикации в медиите известно е само това, че военната част е преминала под егидата на Министерството на отбраната в Русия. Съществува вероятност да бъдат възстановени военно-приложните дейности с тюлени и делфини в предишните мащаби и направления.

По материали на газета.ru и novosti-ru.ru