120 млн. евро са необходими за екологизирането на ТЕЦ – Варна

Централата не работи 15-ти ден и служителите й излязоха на протест

120 млн. евро е стойността на необходимата инвестиция за екологичните инсталации, които трябва да бъдат изградени в ТЕЦ-Варна. Собственикът на централата – ЧЕЗ България, е готов да осигури средствата, но иска да получи гаранции за своите инвестиции.

Пред Нова телевизия директорът на централата Минчо Минчев уточни, че от началото на годината е създадена работна група с представители на Министерството на икономиката и енергетиката и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която търси решение на проблема. Той призна, че собственикът е поискал гаранция за инвестициите, но това не означава договор за дългосрочно изкупуване на електричеството, защото това противоречи на европейските директиви.

Готови сме на всякакви варианти, които ще предложи работната група, коментира още Минчев.

В същото време централата не работи вече 15-ти ден, като се поддържат само тези дейности, които не могат да бъдат спрени. По тази причина и служителите в ТЕЦ-Варна започнаха протест с опасенията, че се готви окончателното закриване на мощностите.

В централата работят 320 души. Те вече протестираха пред централата, но се готвят и на протест в центъра на София с настояването правителството да се намеси.

Investor.bg припомня, че вчера по време на изслушването си в енергийната комисия министър Драгомир Стойнев коментира, че разбира исканията, но държавата не може да се меси в работата на частния инвеститор.

Според него исканията за гаранции за инвестициите означава само дългосрочен договор за изкупуване на електричеството, което е невъзможно предвид предстоящата либерализация на енергийния пазар.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"