Европарламентът ще гледа доклад, искащ пълно спиране на фондовете за България

Новините

03-04-2014, 06:48

Снимка:

© Vincent Kessle

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Докладът на депутат от ЕНП за първи път свързва мониторинговия механизъм и еврофондовете

България внезапно попадна на мушката на Европейския парламент, след като ситуацията в страната бе обсъдена в отделна точка в доклада на комисията по бюджетен контрол. Вгодишния доклад за освобождаване от отговорност, който преглежда как Европейската комисия се справя с харченето на парите си, докладчикът Маркус Пийпър е вкарал следния коментар, озаглавен "липса на напредък в България": 

"приветства ясните изявления на Комисията в доклада за напредъка от 22 януари 2014 г. относно събитията в България; изразява дълбока загриженост относно липсата на напредък съгласно датиращия вече от седем години Механизъм за сътрудничество и проверка, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки; призовава Комисията да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата;"

България и Румъния са единствените две държави, споменати по този начин в доклада, като точката за румънците е със заглавие "бавен прогрес в Румъния". Няколко неща са изненадващи покрай този коментар.

Първо, това е първото ясно свързване от европейска институция на механизма за мониторинг и европейските фондове. Досега двете не бяха свързвани, като способността на България да усвоява средства не беше поставяна под въпрос, въпреки продължаващите песимистични доклади на ЕК. Интересно е дали това е тенденция, която тепърва ще бъде развивана в Брюксел, защото тя би била толкова вредна за интересите ни, колкото и свързването на Шенген с мониторинговия механизъм. Последните две също трябваше да бъдат разглеждани отделно, но когато се стигна до приемането на България в Шенген, липсата на напредък беше ясно изтъкната като пречка.

Второ, докладът, който се занимава със средствата за 2012 г., се позовава на мониторинговия доклад на Комисията от тази година, което говори за непосредствен политически дневен ред. Коментарът е насочен към целия период на действие на мониторинговия механизъм, но през 2012 г. на власт бяха ГЕРБ, а към момента управляват социалистите и ДПС - т.е. спирането на парите ще засегне противниците на ГЕРБ.

И трето, интересно е дали това говори за нещо повече от проста критика в доклад на ЕП. Този абзац дори може да не бъде приет по този начин - леви евродепутати твърдят, че ще предложат смекчаване на критиката при обсъждането в парламента утре. Дори да бъде приет така обаче, докладът няма да има кой знае какъв ефект върху България и отношенията й с Комисията. Парите по те са обект неврофондовете а други споразумения и правила и тяхното пълно спиране далеч не е толкова лесно.

Но коментарът може да е индикация за бъдещи проблеми за кабинета. Вносителят Маркус Пийпър е представител на Европейската народна партия, чийто координатор в тази комисия е Ингеборг Гресле. Гресле беше депутатът, койток ритикува най-остро Сергей Станишев  заради договора на съпругата му с Европарламента. Тя също така,отдавна е силно критична към начина, по който България разходва парите от еврофондовете. Предвид проблемите, които кабинетът има в момента с програма "Околна среда" и с парите за селски райони, няма да е изненадващо, ако все по-голяма част от евросредствата попаднат под засилен мониторинг и евентуални бъдещи санкции, особено при евентуална победа на ЕНП на изборите през май.