15-годишните са двойкаджии в ситуации от живота

Животът

02-04-2014, 09:03

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

България е пред демографска катастрофа

Българите са най-бедните и недоволни европейци

Момичетата се справят по-добре от момчетата

Имам лошо съобщение на 1 април, резултатите от изследването PISA за оценяване на компетентностите да се решават проблеми са много сериозни. Така започна министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и допълни, че сме на 43-о място от 44 държави, цитирана от "24 часа". След нас е само Колумбия.
Участвали са 2122-ма ученици на 15 години от 186 училища през 2012 г. Продължителността на изпита е 40 минути.

Не са били необходими специализирани познания по конкретни предмети, а прилагане на житейски опит. Задавани са задачи, при които начинът не е достатъчно ясен. Тестът се решава на компютър и включва статични и интерактивни задачи. Средният успех на българчетата е 402 точки, с 1000 точки сме под средното ниво.

Със 101 точки по-зле са тези, които нямат компютър вкъщи.

33,3% от българчетата са под първото равнище (възможно най-ниското). Процентът за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е 8,2. В шестото (най-успешното) равнище попадат 0,2% от българските ученици и 2,5% от ОИСР.

Едва 8,8% от българчетата са се справили с второто подусловие на задача, свързана с покупка на билети за метрото. При този въпрос учениците трябва да купят възможно най-евтиния билет за четири пътувания в рамките на един ден. Те трябва да проучат поне 2 възможности: целодневен билет за метро с намаление или индивидуален билет за четири пътувания с намаление. След това трябва да съобразят кой избор е по-евтин.

70% са се справили с най-краткото вземане на разстоянието между точки А и В. Най-трудна се оказала задачата "Роботизирана прахосмукачка." 44% от българчетата са дали верен отговор на въпроса какво е поведението на машината, когато срещне червено блокче - завърта се на четвърт кръг (90 градуса) и се придвижва напред, докато срещне нещо друго.

Момичетата се представят много по-добре

У нас и в Обединените арабски емирства разликата им е най-драстична.
Върху резултатите голямо влияние оказва семейната и социално-икономическата среда (образование на родителите, брой книги и предмети на изкуството вкъщи и др.). Този фактор дава цели 122 точки разлика в представянето. Тук сме на трето място отзад напред преди Унгария и Словакия. Този фактор тежи най-малко в Макао-Китай и Канада.

Над 4 млн. лв. допълнително ще бъдат отпуснати за извънкласни дейности. С тези пари децата ще могат да отидат на екскурзии, да видят метрото, да посетят спектакъл, каза проф. Клисарова.