Варна става столица на нов департамент в Монако

Мисия Варна

01-04-2014, 07:13

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Кирил Йорданов - главен преговарящ по присъединяването ни към княжеството

Варна ще е столицата на новия департамент на Монако. За това се договориха бившият кмет на града Кирил Йорданов, който е главен преговарящ по присъединяването на България към княжеството, и министър-председателят Патрик Льоклерк.

Както по-рано писа "Труд", позовавайки се на дипломатически източници, "принцът на Монако Албер II явно е взел насериозно призивите на фейсбук групата за присъединяване на България към княжеството и започва сондажи. Посланикът ни в Париж Ангел Чолаков е привикан за разговор от Албер II.

Почетният консул на втората най-малка в света държава в София Сергей Пенев също ще пътува за срещата, която ще се състои между 17 и 20 април. Разговорът на Албер и Чолаков ще бъде в Монако Вил, старата част на княжеството, където е и дворецът.
Крайният срок за финализиране на сценария е 1 април 2015 г. Анализатори смятат, че Албер ще гони няколко цели при започване на процеса за присъединяване на България. Първите са дипломатически, като князът иска да “се еманципира” от Франция. Албер иска да играе по-голяма роля в европейската дипломация и за това ще използва случая с присъединяването на Крим към Русия след референдум. България пък иска да играе “фактор” и посредник между ЕС и Русия и за това може да допусне свикването на референдум.
Другата причина е, че Монако е най-пренаселената държава в света - 16 754 жители на кв. км. Заради данъчните благинки напливът от милионери мераклии за гражданство не стихва. Ако територията на България се води към княжеството, у нас може да се построят луксозни зимни и летни комплекси, но милионерите да запазват облекченията си".

Именно големите възможности на Северното Черноморие за реализиране на княжеските мераци направили Варна най-сериозният претендент за столица на новия дептартамент. "Освен това, така ще се запазят и морските традиции на Монако, където всичко се върти около лукса и изкушенията на бреговата ивица", коментираха участници в дипломатическите совалки. Очаква се новият департамент да носи името Ла Варнвиеле и да стане 5-тата част от административното деление на княжеството след Монако-столица - старата част на града, разположена на скалист нос, който се разпростира навътре в Средиземно море; Ла Кондамин - територията около пристанището; Монте Карло - основната жилищна и курортна област; и Фонтвиеле - наскоро застроена площ до морето.

По време на преговорите Кирил Йорданов изрично подчертал, че не желае постове в новата администрация. Той щял да продължи работата си в организацията на българите в чужбина, чиято основна цел вече щяла да бъде завръщане на всички наши сънародници и превръщането им в монакски поданици.