Откриват най-много работни места за среднисти

Парите

31-03-2014, 15:25

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

У нас сериозна част от висшистите работят на позиции, изискващи по-ниска степен на образование

Как системата на образованието да изгради продукт, който да отговаря на нуждите на бизнеса и пазара на труда, се опитаха за пореден път да намерят отговор държавните институции.

В задаването на посоки, ориентир и прогнози този път е впрегнато Министерството на труда и социалната политика и лично министър Хасан Адемов, който представи пред медиите резултатите от проекта „Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работната сила с определени характеристики".

Става дума за математически модел, базиран на информация от различни ведомства и агенции, сред които Министерството на финансите, Националният статистически институт, Националният осигурителен институт, Националната агенция по приходите, Агенцията по заетостта, Евростат и други.

Проектът е реализиран в две времеви перспективи - краткосрочна (2014 - 2018г.) и средносрочна (2019 - 2028г.), като се изпълнява с помощта на ОП „Развитие на човешките ресурси" и е заимстван от редицата доказани в Европа модели за прогнозиране на пазара на труда.

Моделът дава възможност да се насочи ресурс към определени квалификации и да се определят онези професии, които биха била най-полезни на пазара на труда в краткосрочен и средносрочен план, обясни министър Адемов.

Целта е преодоляване на диспропорциите и ново отваряне на въпроса с броя специалисти, които висшето и средно образование произвеждат в определени сфери, което този път да стъпи на математически данни от всички възможни източници на статистика.

Заетостта в страната към 2018 година да нарасне с 5 % и работещите да са 3 034 800 души, сподели очакванията си на база на данните от проекта Адемов.

Нови работни места ще се открият най-вече в секторите търговия, ремонт на автомобили, образование, строителство, производство на текстил и други.

90 % от хората с висше образование работят, но една от разликите ни с повечето европейски държави се крие във факта, че сериозна част от висшистите работят на позиции, изискващи по-ниска степен на образование.

В останалите страни членки това трудно се случва, защото работодателят е длъжен да плаща повече за по-високата квалификация на своите служители, отчете ръководителят на проекта Искрен Ангелов. Такива през 2019 г. вероятно ще бъдат около 130 000 висшисти, прогнозират от министерството.

За най-голям брой от новооткритите работни места ще се изисква средно образование - около 70,%, като бизнесът търси работници с професионално образование и определена квалификация, посочи министър Адемов. 21,2 % от новите работни места ще изискват висше образование, а едва 8,6 % ще са местата, за които ще бъдат нужни хора с начално и основно образование.

Подобни проекти и анализи не могат да предопределят каква професия да бъде избрана или каква квалификация категорично да бъде придобита, но може да даде възможност за ориентир, добави Адемов и даде пример с опита на свои колеги от Полша, където още в детската градина децата и техните родители вече имали ориентация към определена сфера на бъдещо развитие./News.bg