Бах, Менделсон, Равел и красота ни представя трио "Оберон"

На 1 април ще зазвучи и оригинална цигулка "Страдивариус" от 1723 година

Трио “Оберон”  от Германия ще изпълни музикални уникати от Карл Филип Емануел Бах, Менделсон и Равел на Европейския музикален фестивал "Варна 2014".

Също като Оберон – краля на феите от Шекспировата "Сън в лятна нощ", тримата музиканти изпитват възторг от магията на творческите превъплащения и  радост от споделените емоции. Мисията им е музиката, която представят, да достига до възможно най-широк кръг от хора. Работят активно за преодоляване на установената традиция, изследвайки възможности за нови концертни формати чрез нестандартни пространствени решения.

Всеки един от членовете на ансамбъла е изпълнител с ярка индивидуалност и разнообразна творческа изява. Цигуларката Хеня Землер е лауреат на конкурса Карл Шпор и свири на уникална цигулка Страдивариус от 1723 г. Двете заедно с Антоанета Емануилова /виолончело/ са членове на прочутия камерен оркестър Малер и на Фестивалния оркестър на Люцерн, където работят под палката на диригенти като Клаудио Абадо, Даниел Хардинг, Андрис Нелсонс и Пиер Булез. Роденият в Израел пианист Йонатан Анер е солист на водещи оркестри в своята страна, включително и Израелската филхармония под диригентството Зубин Мета. Концертира  в престижни зали като Берлинската филхармония, залата на Лувъра в Париж, Кенеди център – Вашингтон. От 2010 е професор по камерна музика в музикалната акдемия Ханс Айслер в Берлин.

Създадена през 2006 г., камерната формацията респектира с биографията си - присъства в афиша на Берлинската филхармония, Kонцертхаус във Виена и Лайцхале в Хамбург. Репертоарът на ансамбъла обхваща широк стилов спектър – от малко познати творби като клавирните триа на Карл Филип Емануел Бах и ранните триа на Йозеф Хайдн, през класическите и романтични шедьоври до композиции от съвременни автори.

Поредната класическа вечер е част от Европейския музикален фестивал "Варна 2014", който се провежда под патронажа на община Варна и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.

Любителите на класическата музика ще могат да се насладят на изпълненията на германското трио с българско участие на 1 април от 19 часа в Художествената галерия.

 

Пълната програма на Великденския музикален фестивал можете да видите тук »»