Варненски фирми в европроект за малки и средни предприятия

Парите

28-03-2014, 10:31

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Цел на проекта е иновативно селско стопанство с акцент върху традиционни и местни продукти

Три варненски фирми, представени от Агенцията за икономическо развитие в морския град, са избрани за участие в европроект за повишаване на конкурентноспособността на малките и средни предприятия от селскостопанския сектор. Това са „Зебрано” ООД-Варна, „Дълбока” ООД-Каварна и „Лъки” ООД-Варна. „Зебрано” реализира проекта Ola-Taste of Med- „Маркетиране на нематериалната стойност на продуктите от марка Ola и мултиплициране на ефекта от промоцията на екологични и здравословни готови храни чрез разработване на франчайзингова бизнес концепция.”. Проектът „Дълбока” развива инициативата за здравословна храна: черните миди по-близо да вашата трапеза, а проектът на „Лъки”-Bio Wine включва маркетингови дейности за проучване на пазари за износ на био сертифицирано бяло и червено грозде за вино.
Целта на европроекта е развитие на иновативно селско стопанство, осъществяване на международни партньорства в регионален план между малките и средни предприятия  в областта на производстото на храни, базирани на традиционни и местни продукти.
Самият проект „Създаване  и промоция на нови подходи и инструменти за засилване на конкурентноспособността и иновациите на първичния сектор в Югоизточна Европа” започна на 1 октомври 2012-а г. и ще приключи в края на септември т.г.  като общият му бюджет е 1 860 560  евро. Партньори са фирми от Италия, България, Унгария, Гърция, Хърватия, Албания, Сърбия, Украйна и Молдова, като водещ партньор е „Венето Агрикултура” от Регионалната агенция за селско стопанство, лесовъдство и хранително-вкусова промишленост от Италия.