Съдът връща обжалването на актовете за Морската

Заповеди, подписани от Великов, показа кметът

Варненският районен съд масово връща обжалванията на актове, издадени от полицията на водачи, дръзнали да карат кола в Морската градина. Това съобщи днес зам.-кметът Пламена Маринова. В началото на февруари областният управител Иван Великов в специално съобщение до медиите "припомни" на варненци, че "е налице законова възможност гражданите да обжалват пред Районен съд-Варна всички наложени им имуществени санкции по реда на Наредбата за обществения ред на Община Варна". Като мотив за това той посочи, че "заповед № 4171/2013 г. на кмета на община Варна, с която се забранява движението на моторни превозни средства /МПС/ по алейната мрежа на територията на местност Салтанат е отменена, като незаконосъобразна и нецелесъобразна". Според неговото тълкувание кадастралната карта на Варна дава основни кадастрални данни, но не може самостоятелно да определя вида и характера на териториите, трайното им предназначение и начин на трайното им ползване.

Две съдилища - Административното и Районното, вече опровергаха юридическите тълкувания на областния управител. Преди седмица Административният съд за първи път се произнесе по казуса по същество като отхвърли жалба на собственици на ресторант до Зоокъта, обяснявайки подробно, че "Салтанат" е парк, а Наредбата за обществения ред на града, която забранява коли по алеите, е в сила. Сега пък районните съдии потвърждават това с отхвърлянето на актовете. Според Пламена Маринов областният заблуждава варненци като ги кара да обжалват, защото дори и да спечелят делото, гражданите нямат право да им бъдат върнати разноските по него. Така те трябва да се бръкнат със средно по 150 лева, за да обжалват акт от 50 лева.

В момента всички жалби срещу заповедите на Иван Портних за Морската градина са замразени, съобщи още Маринова. Причина за това е ново дело, с което група варненци обжалват самата Наредба за обществения ред, въпреки че текстовете, касаещи парка, отдавна са влезли в сила и сроковете за обжалване са изтекли.

Серия от заповеди на предшественика си Кирил Йорданов на тема движението на коли в Морската показа днес кметът Иван Портних. От тях недвусмислено става ясно, че "Салтанат" е част от парка и за него важи забраната за коли по алеите. Освен това изпълнението на заповедта се възлага на ОД на МВР. Това бяха основните доводи на областния Иван Великов срещу идентичните заповеди на Иван Портних - че "Салтанат" не е парк и че не може държавната полиция да се занимава с парка. Въпреки сегашната му позиция подписът на Великов стои по всяка от показните заповеди в качеството му на шеф на правната дирекция на общината.

На практика и предишната администрация, от която част е бил настоящият областен, е издавала същите заповеди за забрана на движението на колите в Морската. Правили са го обаче без да спазват нужните процедури, с пълното съзнание, че съдът ще ги отмени, коментира Иван Портних. Той беше категоричен, че въпреки хаоса от съдебни решения движението на коли в Морската градина продължава да е забранено и актове на нарушителите ще бъдат съставяни.