Възможна е война между Русия и Украйна

Евакуират украинското посолство в Москва

Увеличава се вероятността от руско военно нахлуване в Украйна, твърдят източници от държавната администрация в САЩ, цитирани от CNN, предаде Нова ТВ. Повод за такава оценка станаха последните данни на американското разузнаване, според които Русия увеличава струпаните по украинската граница руски части и резервите, разположени по-навътре в руска територия.

Концентрацията включва не само повишаване числеността на военния персонал, но и дислоциране на артилерия, бронирани машини, транспортни средства и специални части, които могат да бъдат задействани мигновено.

В САЩ вече се чуват и опасения, че Москва може да присъедини и други бивши съветски територии, включително в прибалтийските страни и Приднестровитето в Молдова.

Междувременно депутат от партията на сваления украински президент Виктор Янукович съобщи във Фейсбук профила си, че тече евакуация на служителите на украинското посолство в Москва. Олег Царев от Партията на регионите се позовава на свой контакт в дипломатическата мисия, който му споделил, че персоналът бил уведомен за възможно обявяване на война с Русия, информира "Обозревател".

На фона на тези тревожни съобщения, напрежението около анексирания от Руската Федерация Кримски полуостров не спада. След като руските части в автономната република превзеха ключови бази на украинските въоръжени сили, украински спецчасти установиха контрол над навигационна станция на руския Черноморски флот, разположена в Херсонска област, която граничи с Крим. Базата бе изоставена от руските военнослужещи преди два месеца, припомня изданието.