Ако газът е неруски и евтин - 250 хил. нови работни места

Парите

27-03-2014, 10:39

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Шефът на риск-лабораторията очаква шистовата революция да се прехвърли от САЩ в Азия и Европа

Природният газ е горивото на бъдещето, убеден е бившият премиер и лидер на ДСБ и настоящ ръководител на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет Иван Костов. По думите му има няколко тенденции, които предполагат такова развитие.

Според Костов в средносрочен и дългосрочен план - до 2020 г. и след това предлагането на природен газ ще расте. Една от причините за това е че се очаква връщането на Иран на международния пазар. В тази страна има залежи от близо 30 трлн. куб. м природен газ, който е на такава дълбочина, която предполага евтиното му добиване. Освен това шистовата революция, която в момента е на ход в САЩ ще се прехвърли и към други страни в Азия и Европа.

Така цената на синьото гориво спрямо другите енергоизточници ще се понижи и това ще направи газа предпочитаем ресурс. По думите на ръководителя на лабораторията за управление на риска към НБУ много домакинства в България ще започнат да преминават към използването на газ за своите ежедневни нужди.

Костов допусна, че цените на природния газ могат да станат толкова ниски, че да стане изгодно производството на електроенергия от паро-газови електроцентрали и когенерации. Това, съчетано с диверсификацията на източниците, ще намали зависимостта на страната ни от Русия и да намали търговският ни дефицит с Москва.

По думите на бившия премиер намаляването на търговският дефицит с Русия ще доведе до автоматично оставане на свежи пари в българската икономика, което допринесе за създаване на над 250 хил. работни места.

В защита на синьото гориво Костов заяви, че Европа трябва да преосмисли енергийните си цели и да изведе природният газ като гориво влияещо тежко върху климатичните промени. Европа залага, че до 2020 г. ще започнат да се изчерпват находищата са на изкопаеми горива и че поради тази причина цената им ще нараства, но това едва ли ще се случи, тъй като непрекъснато се откриват нови и нови находища, посочи доц. Костов./Money.bg/