Творби на Паганини, Сарасате и Тартини ще зазвучат във Варненската опера

Присъстващите ще се насладят на звука от оригиналната цигулка G.B. Guadagnini от 1749 година

Обожаваният от публиката цигулар Марио Хосен излиза на сцената на Европейския музикален фестивал с бравурна програма от най-хубавите композиции на големите майстори на лъка.

Концертът на 28 март във Варненската опера обещава да бъде истинско пиршество за сетивата. Емоция в преживяването ще внесе звукът на оригиналната цигулка G.B. Guadagnini от 1749година, на която виртуозът свири с любезното съдействие на Австрийската национална банка.

Духът на великите виртуози Тартини, Паганини, Сарасате и Крайслер ще оживее на сцената чрез изключителното майсторство на Марио Хосен – един от най-обичаните от ценителите съвременни български изпълнители. Солист с международна репутация, той концертира в над 33 държави по цял свят и свири с  редица престижни оркестри като Английски камерен оркестър, Брукнер оркестър – Линц, Симфоничен оркестър Чайковски на руското държавно радио и телевизия, Кралската филхармония, Камерния оркестър на Миланската Скала и др. Партнира си с музиканти от ранга на Адриан Йотикер, Бруно Канино, Вофганг Клос, Филип Бернолд, Милена Моллова, Людмил Ангелов и др.
 
Заедно с талантливите млади  инструменталисти от Академичен камерен оркестър Орфеус, чийто създател и вдъхновител е, Марио Хосен ще представи пред варненската публика блясъка и екстравагантността на забележителни бисери на цигулковия репертоар като  сонатата Дяволски трилери на Тартини, I palpiti, Le streghe  на Паганини, Андалузки романс на Сарасате и транскрипции на Крайслер.

Фестивалът, чиито партньор е община Варна е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.

 

Концертът е от 19 часа на 28 март на сцената на Варненската опера, а пълната програма на фестивала можете да видите тук