Застреляха варненския бизнесмен Борислав Манджуков (обновена++)

Крими

24-03-2014, 22:05

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Алкохолът уби отвлечената Галя

Застреляха Борислав Манджуков

Преди година почина и съпругата му Галя, двамата имат дъщеричка

Варненският бизнесмен Борислав Манджуков е застрелян в комплекс "Бокар". Сигналът за мъж в безпомощно състояние е подаден от жилищна сграда на столичния бул. "България" около 20:00 часа тази вечер. Манджуков е бил прострелян на входа на кооперацията, в която живее. На мястото, разположено близо до голям търговски център, се извършва оглед. Действията по разследването продължават и към този момент. 

39-годишният Борислав Манджуков е известен във Варна най-вече като собственик на една от първите чалга дискотеки в града "Булгари". Преди десетина години беше в конфликт с БСП-лидера Борислав Гуцанов заради опитите му да оглави младежката организация на червените в града, а оттам да атакува и поста на настоящия депутат от левицата като шеф на общинската организация на партията. Преди година Манджуков беше арестуван в София в акция, наречена "Цигараджии". Според обвинението тогава е бил част от организирана престъпна група, занимаваща се с нелегален трафик на цигари - над 22 000 000 къса през 2011 г. и 8 милиона лева щети за държавния бюджет.

След като започва бизнеса си с чейндж бюро и заложна къща, Манджуков наема някогашните подземни складове на магазините на "Лазур" по бул. "Владислав" и на ъгъла с ул. "Георги Бенковски" прави култовото заведение "Булгари",  наречено после "Версай", а сега "Премиум". Столичната версия пък е с името "Билионери".

Междувременно продължава да отпуска големи кредити, обезпечени с апетитни недвижими имоти на физически лица чрез заложната си къща. Според друго разследване Манджуков е свързван и с източване на милиони чрез ДДС измами. Малко преди ареста му, той е трябвало да бъде обвинен за източване на ДДС в размер на 150 000 лева при фиктивни сделки със зърно.

В края на януари миналата година от усложнения вследствие на цироза  почина бившата съпруга на застреляния тази нощ бизнесмен - Галя. 

34-годишната Галя стана известна преди 10 години, когато, на 9 декември 2003-а, беше отвлечена на ул. "13-а" в Евксиноград. Докато се прибирала към дома си, маскирани мъже препречили пътя на колата й, разбили прозореца и я измъкнали навън. След това я натоварили в друга кола и отпътували в неизвестна посока. За бременната в 4-я месец жена беше поискан откуп от 1 млн. лева. Галя бе върната в дома си след 17 дни, след като размерът на откупа бе намален на $50 000.

На 14 януари миналата година младата жена бе откарана в Бърза помощ с високи стойности на кръвната захар вследствие на погълнато голямо количество алкохол. След това бе приета на лечение в гастроентерологията на Терапията. На 28-и вечерта състоянието й се влоши и лекарите констатираха перфорация на язва на дванайсетопръстника. Галя беше оперирана по спешност, но издъхна в реанимацията. Според лекарите състоянието й е вследствие на цирозата - черният й дроб спрял да функционира, а това увредило и други органи.

Преди десетина години Галя, тогава Пеева, е била служителка във веригата от чейнджбюра на Манджуков. По-късно момичето от "Владиславово" става дясната му ръка в бизнеса, а скоро след това и негова жена. Пет месеца след отвличането се ражда дъщеря им. Няколко години по-късно двамата се разделят. Според техни приятели причина за това станали редовните злоупотреби на Галя с алкохола и антидепресантите. Проблемът се задълбочил, след като при катастрофа загинала сестра й. До смъртта си тя продължава да върти едно от чейнджбюрата, оставено й от Манджуков след раздялата. За дъщеря им най-често се грижели родителите на Галя и майката на Борислав.

Поръчка за убийството на Боби Мнаджуков е имало през 2012 г., но бизнесменът откупил живота си, писа по онова време вестник "Шоу". В същия период Манджуков е ортак на емблематичния митничар Георги Владимиров – Фози, с когото според МВР, са въртели контрабандата с папироси. Тогава започнали и дедесарските му схеми. Той започва бизнес с чейндж бюра, като стъпва на освободената ниша във Варна след задържането на сарафа Влади Ковачев, който бе осъден за убийството на жена си Анелия.

През годините Манджуков успява да разшири дейността си и да направи солидна верига от чейндж бюра, прочули се с фалшивите табели с валутни курсове, които подлъгват хората.

"Има много интересни истории около него. Постоянно спекулираше с това, че бил роднина на  близкия до БСП оръжеен бос Петър Петър Манджуков, което е абсолютна лъжа. Няколко човека "изгоряха" заради него. Теглиха кредити, уж, че Борко щеше да строи някакви фабрики, а накрая се оказваше, че всичко е само за източване на ДДС”, разкрива пред "ШОУ" известният играч Веселин Данов - Шопа. Той си спомня, че Манджуков давал кредити срещу прехвърляне на имот. „Прехвърляше имота обаче не на себе си, ами на някой свой човек – подставено лице. И по някое време като човекът отива да си плати вноската по кредита, се оказва, че подставеното лице се е покрило. Манджуков му казва, че не го интересуват обстоятелствата – просрочил е, и така имотът на човека „изгаря”, разяснява Данов.

Манджуков „ужилил” и доста влиятелни играчи от София. „Някъде 98-а или 99-а беше, когато едни хора, които работят на много голямо ниво, дойдоха и ми казаха, че Манджуков нещо ги е изиграл с огромни суми – пак от някакви врътки с ДДС. Много му се бяха заканили. На мен лично ми казаха, че „Тоя или ще го натикаме в затвора, или ще го убием”, разкрива Данов. Шопа даже казал на Боби Манджуков, че „ще яде сопата”, но напористият варненец отговорил: „Не ми дреме!”. Високомерието му може би се дължи на известните топли връзки, които е имал с политици от БСП. След ареста на Манджуков при акцията „Цигараджиите” обаче всички от Столетницата се разграничиха от бизнесмена и заявиха, че нито партията, нито някой от членовете й имат нещо общо с него. Не е тайна обаче, че Манджуков бе един от спонсорите на БСП.

Тези факти станаха повод да се говори, че над него е бил опънат „червен чадър” през годините. И може би не случайно се търси връзка между Борислав и определени кръгове в БСП, тъй като по време на парламентарните избори през 2005 година той раздавал щедри обещания за министерски постове срещу определени суми. „Взе 100 000 лева от един варненски бизнесмен – Петър, който по това време живееше с вдовицата на Лазар Анев. Борко му обещаваше да го направи министър на туризма в правителството на Тройната коалиция, но, естествено, това не се случи”, разказва още скандалните подробности около Манджуков Веселин Данов. Въпросният бизнесмен след това се наложило да си продаде къщата и други недвижими имоти и да замине за Канада, където сега реди ламинат като обикновен техник.

Скандалите около спорната фигура на Борислав извират отвсякъде. Името на застреляния днес бизнесмен обаче основно се свърза с ДДС измами за милиони. Девет служители от отдел „Ревизии” към НАП-Варна го отнесоха именно заради схемите с източването на данъци от страна на Манджуков през 2009 година. Санкциите бяха наложени след проверка на Инспектората на НАП, която бе предизвикана по анонимен сигнал с описание на корупционната схема. В него се твърдяло, че през ноември и декември 2007 година от хазната са източени десетки милиони левове от ДДС с помощта на три данъчни служителки. Измамите били в полза на двама варненски бизнесмени, единият от които бе разпознат като Борислав Манджуков. Впрочем срещу него има купища дела – 48 висящи досъдебни производства. Той се разследва именно за източване на милиони от хазната чрез ДДС измами, обясняват източници от Варненска окръжна прокуратура. През 2012-а Манджуков е трябвало да бъде обвинен за източване на ДДС в размер на 150 000 чрез фиктивни сделки, но арестът му в акция "Цигараджиите" забавил процедурата. Има доказателства, подкрепени с графологична експертиза, че той се е разписал на две фактури, чрез които са щипнати 150-те бона от хазната при фиктивни сделки със зърно.

Срещу него има още шест дела за подобни схеми. „Манджуков действа чрез конгломерат от фирми, които се управляват от подставени от него лица, но той е човекът, който контролира всичко. Източват ДДС чрез фиктивни сделки и когато конгломератът се „изхаби”, създават нов. По този модел Манджуков е източил милиони.

От 2007 до 2009 година Борислав Манджуков е бил “шапка” на 36 фирми, чрез които са източени баснословни суми от хазната. Кълбото започва да се разплита, когато наяве излизат схема с възстановяване на ДДС на месокомбинат в село Яребична. Нишката води разследващите до редица фирми, съответно и фактури от фиктивни сделки, ощетили държавния бюджет с няколко милиона.

Паралелно с тези схеми Манджуков върти и други, свързани с нощните му заведения във Варна, от които също се сдобива с около 160 000 лева възстановено ДДС.

Според близки на варненския бизнесмен той умишлено прекарвал последните си месеци в чужбина в компанията на своята нова приятелка и на съдружника си във фолкклуб “Версай”. Сред най-честите дестинации на Манджуков били Москва, където по негови думи са основните му бизнес партньори, както и Германия, Швейцария и Италия. Наскоро дори той водил преговори за закупуване на свръхлуксозни имоти в околностите на Милано.