Кандидат-студентите с изпити 6 в 1

Новините

24-03-2014, 06:43

Снимка:

Крум Стоев

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Историята на три места в един ден

 
Варна пуска бакалавър за оптици
Новите специалности във варненските университети са сред най-желаните и ухажвани от кандидат-студентите и през тази година. 20 са специалностите, които се изучават в Медицинския университет във Варна, като най-новите, които се откриват тази година по Програма за професионално образование са „Медицински оптик” и „Фармацевтичен мениджмънт” и „Медицински козметик”, съобщи зам.-ректорът на МУ доц. Албена Керекова. Университетът работи и по програмата за докторанти, коментира колегата й проф. Риналдо Шишков. Той посочи, че след магистърската програма е за „Ортопедична стоматология”, „Терапевтична стоматология” и „Детска стоматология”.

 

Във Варненския свободен университет традиционно висок е интересът към утвърдените специалности като „Психология”, „Право”, „Архитектура”, „Защита на националната сигурност”, „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”, но тази година към тях се прибавят и 21 бакалавърски и 64 магистърски програми, коментираха от университета.

 

По пет нови специалности се обучават бъдещите инженери в Техническия университет във Варна. По бакалавърска програма се изучават „Възобновяеми енергийни източници”, „Роботика и мехатроника”, „Автоматика, информационни и управляващи компютърни системи” и „Ремонти и експлоатация на транспортна техника”. Поради голямото търсене от страна на бизнеса в университета е въведена и новата магистърска специалност „Електрообзавеждане на кораба”. Три са новите специалности в Икономическия университет във Варна, които са и сред най-желаните. „Международен бизнес” с обучение изцяло на английски език, „Международен туризъм” с обучение на английски и на руски език, както и „Публична администрация”, която досега беше в магистърската програма, а сега се предлага и за бакалаври.
1000 се явиха на математика в Алма Мател

С изпит по математика - 2, физика и философия и социални науки продължава кандидатстудентската сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Над 1000 кандидат-студенти прекрачиха прага на 240-а зала, където се проведе изпитът по математика.
Кристина Симеонова от Перник изтегли тема номер две, по която ще премерят сили 1009 мераклии за влизане във вуза, съобщиха от СУ. На изтеглянето на темата присъства заместник-ректорът на Софийския университет доц. Милена Стефанова.
Кандидат-студентите трябва да решат осем задачи на писмения изпит по математика. Всеки трябва да изложи решенията на задачите от изпита пълно, кратко и ясно, обясняват от университета. Изпитите по физика и по философия в СУ бяха вчера от 14 часа.
Китайски и иврит ще зубрят в Пловдив
Нови бакалавърски специалности с китайски и иврит ще бъдат въведени в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Новите програми са в комбинация с български и английски език. Изучаването им ще бъде подкрепено от посолствата на държавите, в които тези езици са официални. Новите бакалавърски програми са „Български език и корейски език”, „Български език и иврит”, „Лингвистика и бизнес администрация”, „Приложна лингвистика” с две комбинации – „Английски език и корейски език” и „Английски език и иврит”.
Изпитват по етика бъдещите медицински сестри

Медицинският в Пловдив увеличава приема си. Устен изпит по етика за бъдещи медицински сестри въвежда Медицинският университет в Пловдив. Събеседването има за цел да пресее кандидатите, като се оценят езиковите умения, грамотността, общата и гражданската култура на кандидатите да учат за медицински сестри и акушерки. На изпита те ще бъдат оценявани от тричленна комисия. Младежите ще трябва да напишат и мотивационен текст, в който да опишат защо са избрали да бъдат здравни работници.
Кандидатите могат да се подготвят за препитването от учебниците по етика от гимназията. Едновременно отпада досегашният изпит по „малка биология”.
Медицинският университет ще увеличи приема си с 10 души до 70 в специалност „Фармация”.
Местата за медицина са 150, а за бъдещите стоматолози – 100. Пробният изпит по биология ще е на 29 март. На него обаче кандидатите ще могат само да проверят нивото си. Оценките няма да важат за класирането.
В Русе обучават агрономи

Русенския университет се обучават студенти в 22 професионални направления. Две нови специалности ще бъдат разкрити през учебната 2014/2015 г. в Русенския университет „Ангел Кънчев”, съобщиха от висшето училище. За първи път ще се извършва прием на документи за „Растениевъдство” и „Строително инженерство”. Така общият брой на специалностите във ВУЗ-а ще стане 52 от 22 професионални направления. За сравнение само няколко други университета в България имат повече направления.
С предлагането на две нови специалности се увеличава и броят на новоприетите студенти. За тази учебна година ще започнат обучението си 2857 студенти, а през миналата година те са били 2773. От ръководството на университета уверяват, че семестриалните такси няма да бъдат увеличавани. В момента те са от 210 до 365 лева в зависимост от специалността.
За пръв път в Русенския университет е въведен електронен прием на документи, за да се спестят разходи на кандидат-студентите и техните родители.
Великотърновският въвежда „Русистика”
Осем нови специалности разкрива за новата учебна година Великотърновският университет, от които ще могат да се възползват кандидат-студентите, които ще се борят за място във вуза за учебна 2014/2015 г. Сред атрактивните нови попълнения е „Русистика”, която ще се учи във Филологическия факултет.
Разкрити са и четири специалности за бакалаври в Стопанския факултет, които вече ще могат да се изучават и в задочна форма. Това са ”Счетоводство и контрол”, ”Публична администрация”, ”Туризъм” и ”Предприемачество в социалната сфера”, които досега се предлагаха само в редовна форма на обучение. Във Факултета по изобразително изкуство пък догодина ще се изучава „Рисуване и интермедия” и „Реставрация и консервация”