"Галъп": ГЕРБ с 20,7%, а БСП с 19,5% на евровота

Новините

21-03-2014, 06:24

Снимка:

24 часа

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кабинетът "Орешарски" за месец е загубил 3% доверие до 23% сега

Два месеца преди евровота дистанцията между БСП и ГЕРБ е 1,2% с лека преднина на ГЕРБ. Това показват данни от мартенско проучване на "Галъп интернешънъл" сред 1007 българи. За месец подкрепата за ГЕРБ е нараснала с 3% до 20,7%, а тази за БСП с 0,6%до 19,5%, показват данните.

Социолозите очакват три много оспорвани надпревари - между БСП и ГЕРБ; между "България без цензура", АБВ и Реформаторския блок (РБ); между "Атака" и НФСБ. Те обясняват паритета между двата големи опонента с отсъствието на мобилизиращия ефект на протеста върху червения електорат. Появата на АБВ и украинската криза също утежнили ситуацията, защото БСП вече имала конкуренция за проруския вот.

Проучването показва сходна подкрепа за лидерите на двете партии - Борисов е 8-и в челната десетка на политиците с 23% доверие, а Станишев - 9-и с 22%. Любопитно - доверието в Томислав Дончев - 15%, е по-високо от това за Цветан Цветанов - 11%.
ДПС е трета с 6% вот, а с реални шансове да спечели евромандат е и "България без цензура" (5%). Лидерът Николай Бареков е с 9% доверие.

РБ печели 3,1% и изравнява сили с АБВ - 3,2%. Георги Първанов губи 6% симпатизанти до 20% сега, а Ивайло Калфин губи 3% до 13%.

"Атака" е с 2,5% вот, но е загубила позициите си в управленския формат и в лицето на НФСБ (1,9%) има трудно предвидим съперник, който успешно абсорбира други формации, коментираха от "Галъп". Социолозите прогнозират 2,5-3 млн. до урните през май. Също изпъкване на една лява и една дясна алтернатива за сметка на по-малките играчи в тези полета - АБВ и РБ, при полярна кампания.

2/3 подкрепят въвеждането на мажоритарен вот, показва още проучването. По-слаба е подкрепата за задължителното (47%) и електронното гласуване (51%). 54% искат всеки вот да е придружен с референдум.

Според данните кабинетът "Орешарски" за месец е загубил 3% доверие до 23% сега, а недоверието към него е 70%. През този месец делът на отговорите "България върви към по-добро" е слязъл до 13%, а искащите предсрочен вот са с лек превес.

На открит въпрос за евентуални парламентарни избори сега ГЕРБ и БСП са в реми съответно с 19,9 и 19% подкрепа. ДПС е трета с 6%, следвана от "България без цензура" (4,9%), РБ (3,6%). "Атака" е шеста с 2,5%. АБВ и НФСБ печелят по 1,8%.
Мнозинството от 57% са убедени, че събитията в Украйна ще се отразят по-скоро отрицателно на държавата. 27% искат сближаване с Русия, 30% с ЕС, а 40% се затрудняват да посочат отговор, показват още данните.