Общината погва длъжниците си

Мисия Варна

20-03-2014, 17:25

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Тези, които не си вземат "бележка", ще видят имената си на сайта на общината, както и на електронните табла в сградата.

Община Варна започва кампания за събиране на просрочени задължения на физически и юридически лица към местната хазна, включително и чрез принудително събиране, съобщиха от дирекция "Местни данъци". Успоредно с това продължава изпращането на съобщения на нередовните данъкоплатци. Извършват се проверки и ревизии на юридически лица, които имат изискуеми задължения.

Експертите от "Местни данъци" издават актове за установяване на задължения по декларации на физически и юридически лица на основание чл. 107 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с което се спира давността на задълженията и те могат да бъдат събирани принудително от публичен изпълнител или държавен съдебен изпълнител. С цел постигане на по-голяма ефективност в община Варна вече има действащи публични изпълнители.За всички некоректни длъжници, които до момента са получили актове за установяване на публични задължения и покани за доброволно изпълнение, се предприемат мерки по обезпечаването и принудителното събиране на дължимите суми. В правомощията на публичния изпълнител към общината е налагането на обезпечителни мерки, съгласно ДОПК.
Справки и допълнителна информация лицата с просрочени задължения могат да получат на място в дирекция "Местни данъци " и на посочените на сайта на общината телефони. Предоставя се възможност и за проверка на задължения онлайн - на www.varna.bg. Чрез въвеждане на ЕГН/ЕИК по Булстат и входящ номер и дата на подадена от лицето данъчна декларация, могат да бъдат направени справки на цялостния данъчен статус на съответното лице - задължения за текущата 2014 година, непогасени задължения за предходни години, последни плащания и дати, справка за декларирани имоти и превозни средства и закрити партиди.

Получилите покани за доброволно изпълнение лица, които не предприемат в указаните срокове действия по погасяване на задълженията си, ще бъдат оповестявани на сайта и на информационните табла в сградата на община Варна. По същия начин се оповестява и бюлетин по чл. 32 от Данъчно-осигурителният процесуален кодекс. Той съдържа съобщения за лицата, които не са открити за връчване на документи от дирекция "Местни данъци". След публикуване на съобщенията лицата имат 14-дневен срок да се явят на място в Дирекция "Местни данъци" за връчване на документите. При неспазване на този срок документите и съобщенията, които не са получени, се считат за редовно връчени и пораждат правни последици.