Варненската "БГ агро" отчете 80% ръст на приходите

Хлебната пшеница, царевицата и слънчогледът са били най-доходоносните култури за 2013 г.

Варненската селскостопанска компания "БГ агро" е приключила годината с печалба от 7.8 млн. лв. и е реализирала на пазара 500 хил. тона зърнени и маслодайни култури. Дружеството вече развива дейност върху 90 хил. дка земеделски земи, след като през миналата година увеличи размера на обработваните площи, което донесе по-големи приходи. Това съобщиха от компанията пред "Капитал Daily" и уточниха, че към момента сухата зима не е дала отражение върху състоянието на посевите.

За добрия резултат са спомогнали и седемте дъщерни дружества, чрез които варненската компания затваря цикъла на производство - търговия - складово съхранение - растителна защита - лабораторни изследвания.

Двуцифрени ръстове на приходи и печалба

Според консолидирания отчет на дружеството за 2013 г. приходите са се увеличили с 80% до 233 млн. лв., а ръстът на печалбата е с 46%. Хлебната пшеница, царевицата и слънчогледът са били най-доходоносните култури, става ясно от годишния консолидиран отчет. На пазара са били реализирани 294 хил. т зърно за 112.6 млн. лв., а приходите от царевица и слънчоглед са съответно 52.4 млн. и 27.4 млн. лв. В дейността си "БГ агро" е била подпомогната от 5 млн. лв. земеделски субсидии и европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

От дружеството обясняват постигнатите по-добри резултати с ефективната дейност на цялата агробизнес група и правилното позициониране в търговията на международните пазари и в страната. Това е позволило увеличаване на обемите на реализираните зърнени и маслодайни култури. От компанията посочват, че все още е рано да се прогнозира каква ще бъде новата реколта.

Не само арендатор

Аграрната компания развива дейност в областите Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич, където освен като арендатор, се проявява и като изкупвач на земеделски земи. Основателят на "БГ агро" Ненко Ненков е и неин мажориторен собственик и притежава 66.68% от капитала й. Даниел Ненков контролира друг голям дял от 17.8%, а в ръцете на по-малки инвеститори са останалите 15.48%.