Градинката на Театъра става най-голямата детска площадка в града

Започна мащабен ремонт, който е част от проекта за обновяване на пешеходната зона в центъра

Ремонт на градинката на театъра започна във Варна. Настилката се премахва изцяло, а зоната е оградена и с ограничен достъп за граждани. Градинката ще се превърне в най-голямата и атрактивна детска площадка в града, научи Varnautre.bg. Мащабният ремонт е част от обновяването на централната пешеходна зона в града, с пари по европроекта за естетизация на градската среда, с който община Варна ще усвои над 5 млн. лв. 

Той трябва да бъде завършен през ноември 2015 година, но голяма част от дейностите по него ще приключат преди началото на летния сезон тази година. Преди лятото ще бъде завършена частта от Театъра до площад "България". За следващата година ще остане ремонтът на останалата част от Гезмето, до входа на Морската, плюс реновирането на шадравана и подземаната галерия под него. 

Днес Енерго про започва подмяна на инфраструктурата по "Княз Борис I" научи още Varnautre.bg. Въпреки че, старите плочки са отдавна премахнати, електроразпределителното дружество се е забавили, заради това, че е било задължено от ДКЕВР да проведе обществена поръчка за изпълнител, който да извърши дейността. Едновременно с енергото, кабелите си ще сменят и Виваком, защото двете дружества ползват едни и същи тръби. 

До дни се очаква да пристигне и гранитът, поръчан от Китай. Клинкерът пък, който трябваше да дойде от Испания е сменен. Испанският отговарял на всички евростандарти, но не и на изискванията за здравина и липса на хлъзгавост, заложени от общината. Затова ще бъде доставен клинкер от Германия. Неговото полагане ще започне веднага след като Енерго про приключи с подмяната на подземната си инфраструктура. 

Здравите стари плочки, които се изнасят от ремонта ще бъдат ползвани за спешни ремонти на тротоари из града. Районните кметства ще подават информация, къде е належащо да бъдат закърпени тротоарите. 

Вижте как върви ремонтът отблизо (фоторепортаж) »