Краят на роуминга идва на 15 декември 2015 г.?

28% от европейците изключват телефоните си, когато са в чужбина

От 15 декември 2015 година обаждането по мобилен телефон, прегледа на електронната поща и други телекомуникационни услуги в чужбина ще струват на потребителите точно толкова, колкото и в родната им страна, съобщава investor.bg. Сайтът припомня, че от 2007 година ЕК започна амбициозна програма за намаляването на разходите за мобилни услуги на европейците, пътуващи в чужбина.
Или с други думи – в края на 2015 година ще бъде сложена точка на роуминга. Предложението е на Европейската комисия и то беше прието  от комисията по индустрия към Европейския парламент във вторник, става ясно от съобщение на пресслужбата на парламента.

Новите правила обаче трябва да получат одобрението и в пленарната зала на Европейския парламент, както и от Съвета на министрите.

От 2007 година Европейската комисия предприе амбициозни мерки и въведе лимит на цените на мобилните услуги, които потребителите ползват в чужбина. В резултат, според данни на комисията, приемането на разговори, обаждането, изпращането и получаването на текстово съобщение вече е с 80% по-евтино. Разходите за пренос на данни пък намаляват с над 90%.

Въпреки това резултатите от проучване на ЕК показват, че 28% от пътуващите европейци все още изключват телефоните си в чужда страна. Заради опасенията на потребителите за огромни сметки те се отказват и от редица услуги, които мобилните оператори предлагат.

В резултат компаниите сякаш сами се отказват от потенциални приходи, които биха получили, ако няма роуминг, коментираха от Брюксел резултатите от това проучване.

В края на февруари пък имаше опасения, че телекомуникационният пакет, предложен от ЕК, така и няма да бъде придвижен след като парламентарната комисия по индустрия забави гласуването. Тогава гласуването беше отложено по процедурни причини, които в крайна сметка бяха преодолени.