Нов жилищен блок на Златни остана без акт 16 заради отпадни води

Мисия Варна

18-03-2014, 13:05

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Липсата на капацитет за пречистване на отпадните води е станала причина за отказ за въвеждане в експлоатация

Главният архитект на Варна Петър Йорданов е подписал заповед за отказ за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на новопостроен блок в жилищен комплекс "Сънрайс" на Златни пясъци. Причината за отказа е предотвратяване и намаляване на замърсяването на Черноморското крайбрежие. 

Решението е на основание чл. 177, ал. 3 от ЗУТ и чл. 2, т. 4 и чл. 10, ал. 2, т.5 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.Според чл. 177, ал. 3 от ЗУТ строежите от четвърта и пета категория се въвеждат в експлоатация въз основа на удостоверение за въвеждане в експлоатация от органа, издал разрешението за строеж. Удостоверението се издава в 7-дневен срок от постъпване на заявлението по ал. 1 след проверка на комплектоваността на документите и регистриране въвеждането на строежа в експлоатация, като по преценка на органа може да се извърши и проверка на място.

Чл. 10, ал. 2, т. 5 пък забранява заустването на непречистени отпадъчни води в "зона А", където попада сградата. Количеството и качеството на пречистените води пък трябва да отговаря на изискванията за индивидуални емисионни ограничения, посочени в разрешителното за заустване, издадено съгласно изискванията на Закона за водите. 

Именно липсата на капацитет за пречистване на отпадните води от сградата е станала причина за отказа за издаване на акт 16. 

Последният от актовете – акт 16 – се издава, за да удостовери и за да даде разрешение за ползване на една сграда, което е свързано с възможността сградата да бъде въведена в експлоатация и да може редовно да се живее в нея. Това разрешение за ползване е завършващият акт, който финализира всяко строителство и то удостоверява, че действително обектът, за който се отнася, е годен да се живее в него.

Документът се издава, след като се установи, че за строителството има одобрен проект и то е извършено напълно съобразено с одобрения инвестиционен проект и са удостоверени правата на собственост.

Липсата на издадено разрешение за ползване е знак, че в документацията за строеж на сградата съществува определен проблем като например несъответствие между одобрени проекти и реално изпълненото строителство, строителство без предварително одобрен проект и неузаконяването му.