Портних: Догодина Варна ще е сериозен претендент за най-добър град за живеене

Мисия Варна

17-03-2014, 11:24

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Заедно с кмета на Аксаково той ще присъства на церемонията по награждаването на най-добрия град за живеене

Причината Варна да се развива със забавени темпове през последните години е слабото усвояване на европейски средства. Това заяви в интервю за Дарик кметът на града Иван Портних, според когото морската столица ще се превърне в сериозен претендент за първото място в класацията „Най-добър град за живеене” през следващата година, след като бъдат завършени проектите, които са в изпълнение. Като примери градоначалникът посочи ремонта на централната пешеходна зона, приключването на втория етап на пречиствателната станция, очакваните до няколко месеца нови тролейбуси и изграждането на трасе от „Владиславово” до „Почивка” по проекта за интегриран градски транспорт. По него се предвижда също създаването на системи за контрол на трафика, за известяване на пътниците и за електронно таксуване.

Състоянието на уличната инфраструктура е много тежко заради продължилата повече от десетилетие практика на кърпежи. Този подход остава в миналото и вече ще бъдат преасфалтирани цели отсечки, както през миналата година това се случи с булевардите „Владислав Варненчик” и „Сливница”, каза още Портних. В момента в ход са ремонтите на булевардите „3 март” и „Цар освободител”.

За 8 месеца като кмет Портних е подписал договори за европейски проекти на обща стойност 110 млн. лв., отчете градоначалникът. Заедно с кмета на Аксаково -инж. Атанас Стоилов, Иван Портних ще присъства на специалната церемония по награждаването на победителя в класацията  „Най-добрият град за живеене" в Националната художествена галерия.