Държавата плаща за спешни центрове в общинските лечебни заведения

Животът

16-03-2014, 15:32

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Създават национална програма за майчино и детско здравеопазване, с която ще се субсидира дейност в кабинети за здравно и социално консултиране

В общинските лечебни заведения от следващия месец ще започне изграждането на спешни центрове. Това съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева, предаде bTV.

Оборудването в тези спешни центрове и заплащането на дейността ще бъде поето от държавата. "Поехме ангажимент за създаване на национална програма за майчино и детско здравеопазване, с която ще се субсидира дейност в кабинети за здравно и социално консултиране в 28 областни болници и 16 общински болници. Там ще се предоставят услуги по здравно обучение, здравни консултации, лечебно-диагностичен процес на млади жени и двойки с репродуктивни проблеми, на бременни и на деца до 18-годишна възраст", каза още Андреева.

"11 национални болнични комплекси ще бъдат равномерно разпределени. Смисълът им е да осигуряват комплексност при тежки спешни състояния, подобно на "Пирогов". Те ще бъдат оборудвани с апаратура, ще се погрижим и за специалистите там", обясни още здравният министър.