Американският разрушител отвори врати

Не се знае дали ще остане в Черно море

Не е ясно дали американският разрушител „Тръкстън“, който в четвъртък пусна котва на варненското пристанище, ще остане в Черно море в следващите дни, съобщава Дарик Варна.

„Не мога да коментирам подробно нашите бъдещи операции, но мога да ви кажа, че ще се възползваме от всички възможности, за да се упражняваме с нашите съюзници, които имаме от този регион“. Така командирът на бойния кораб капитан II ранг Андрю Бийн отговори на журналистически въпроси коя е следващата спирка на "Тръкстън" и колко време ще остане в Черно море.

От думите му стана ясно, че присъствието на американския кораб   в Черно море няма връзка със събитията в Украйна. „Това плаване беше планирано доста отдавна, месеци преди да се разбере, че напрежението в и около Украйна нараства. Ние се стремим непрекъснато да правим учения с нашите съюзници от различните региони, за да може, когато се случи криза, да имаме готовност да действаме“, посочи Бийн.

Американският разрушител през изминалата седмица взе участие в съвместно учение на военноморските сили на България, Румъния и САЩ в западната част на Черно море. Попитан имало ли е стрелба и инциденти по време на маневрите, командирът на американския кораб отговори отрицателно.

Бийн  похвали българските колеги от фрегатата „Дръзки“, участвали в учението. „Подготовката на хората от българските военноморски сили е много добра. За около седмица ние имахме на борда двама младши офицери и двама старшини от България. Аз останах впечатлен от тяхното ниво на подготовка и техния професионализъм. За толкова кратко време те успяха напълно да се интегрират с екипажа и да дублират различни дейности на американските офицери“, каза Бийн.

Американският „Тръкстън“, част от ударната група на самолетоносача „Джордж Буш“, днес отвори врати за журналисти. Показани бяха информационният център, в който са концентрирани всички бойни системи на кораба, радари и датчици, мостикът на кораба и др.

На борда на  разрушителя има 300 души екипаж, от които 43 са жени. Разполага с два хеликоптера "Сий хоук" и е въоръжен с ракети "Томахоук" и „Асрок" за борба с подводници.

Корабът трябва да напусне пристанище Варна в неделя.