Екоактивисти пишат на вътрешния министър за Морската

Мисия Варна

13-03-2014, 16:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Питат: Как ще бъдат защитени правата на над 300 хиляди граждани на Варна, чиито здраве и живот се застрашава от движещите се по алеите на Приморски парк МПС?

Открито писмо до министъра на вътрешните работи разпространиха днес от гражданските сдружения „Варна диша“ и „Зелена Варна“. Ето пълният текст:

Уважаеми г-н министър на вътрешните работи,
от публикации в някои медии научаваме, че сте разпоредили проверка на действията на полицаи от Общинска полиция Варна, при задържането на граждани с непристойно поведение в Приморски парк (Морска градина). Както става ясно, тази проверка е предизвикана от подадени жалби на собственици на имоти в парка. Последните твърдят, че са били малтретирани от Общинска полиция Варна, след спиране на управляваните от тях МПС в Морската градина и след отказът им да се подчинят на органите на реда.
Във връзка с горното, бихме желали да получим отговори на следните въпроси:
1. На входовете на Приморски парк има поставени знаци В2 "Забранено е влизането на пътни превозни средства в двете посоки". Тези знаци важат ли в Приморски парк Варна, който е част от територията на Република България?
2. На входовете, а и на други места около Морската градина, има поставени табели с надпис "Приморски парк". Съгласно Закона за движение по пътищата, а и съгласно Наредбата за обществен ред на Варна, се ЗАБРАНЯВА движението на МПС в паркове. Какви мерки ще предприеме Пътна Полиция, която е част от вашето ведомство, за спазването на законите в РБ и за спиране на нарушенията в Приморски парк?
3. Как ще бъдат защитени правата на над 300 хиляди граждани на Варна, чиито здраве и живот се застрашава от движещите се по алеите на Приморски парк МПС?
4. Непрекъснато на територията на Приморски парк се извършват нарушения като премахване на пътни знаци, чупене на ограничителни колчета, боядисване на табели, самоуправство, хулиганско поведение спрямо полицаи и др. под. Какви действия ще бъдат извършени от вашето ведомство, за да бъдат издирени нарушителите и предадени на съда? Какви мероприятия ще бъдат предприети от МВР, за да се пресекат ескалиращите нарушения и вандалски прояви?
Ние, като граждани на Варна и български данъкоплатци, настояваме за бързи и ефективни мерки за опазването на най-хубавия варненски парк - Морската градина. Настояваме ресурсите на МВР да се използват за пресичане достъпа на МПС в парка и за превръщането му в спокойно и безопасно място за деца и възрастни, жители и гости на град Варна.