Отказаха на Двореца да почне ремонта въпреки обжалването

Мисия Варна

13-03-2014, 15:09

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Столични архитекти ще "прекрояват" Двореца

Ремонтът на Двореца зацикли

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането за преварително изпълнение на решението за избор на проектант

Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Двореца на културата и спорта" ЕАД да продължи с процедурите по ремонта на Спортна зала въпреки започналото обжалване на конкурса за избор на проектант. На 12 февруари авторите на проекта, класиран на второ място - "Тилев архитекти" ООД, оспориха решението на комисията, с което за победител беше избрана столичната фирма "Ателие Серафимов Архитекти" ООД.

Ремонтът на Спортна зала трябваше да започне на 1 юни веднага след мачовете между България и САЩ от Световна лига на 24 и 25 май. Мащабната реконструкция трябва да е приключила до края на годината, за да премине залата през инспекцията на Европейската конфедерация по волейбол и да отговаря на условията за домакин на една от предварителните групи на Европейското първенство за мъже през 2015 г. В противен случай мачовете от първата фаза ще се играят в Пловдив и в зала "Арена Аремеец" в София, където засега са планирани само финалните мачове.

Жалбата на "Тилев архитекти" (проектирали и "конкурента" на Двореца - столичната "Арена Армеец") обаче, поставя на сериозно изпитание планираните срокове. По нея е образувано производство на 18 февруари. Практиката на КЗК показва, че най-малко месец е нужен за решение по възникналото оспорване на обществената поръчка. Към днешна дата обаче такова решение няма. Ако то бъде факт до края на седмицата и комисията, в най-добрия случай, отхвърли жалбата, проектът няма да е готов по-рано от началото на май. Предстои и процедура по избор на изпълнител, за която дори без обжалване са нужни повече от 2 месеца.

За да спестят забавянето от "ДКС" ЕАД са поискали от КЗК да разреши работата по оекта да продължи въпреки обжалването. С решение на комисията, публикувано на 7 март, обаче искането е отхвърлено. " В тежест на възложителя е своевременното организиране и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки. Не се посочва дали и с какво точно забавянето на процедурата за времето на нейното обжалване може да доведе до увреждане на здравето и живота на гражданите, нито е доказано, че това би довело до накърняването на особено важни държавни или обществени интереси, също така не е налице опасност от настъпване на значителна или труднопоправима вреда", са мотивите за решението.

Участниците в конкурса, обявен на 11 ноември 2013 г., трябваше да представят идеен проект за основен ремонт с цел многофункционално използване на Двореца както за културни и обществени събития, така и за спортни прояви.
Задачата на архитектите включваше проектиране и изпълнение на нови конфигурации: "игрално поле", "трибуна", за да отговаря залата на изискванията на Международните федерации по волейбол и хандбал, както и подобряване на възможностите за многофункционалното й използване. Според заданието проектантите трябва да планират монтажни работи, свързани с изграждане, реконструкция и основен ремонт на климатизацията на сградата, на ел. инсталацията, озвучаването и осветлението.

И двата екипа, класирани на пъвро и второ място, бяха предложили срок от 53 календарни дни за изготвяне на проект за реконструкция на зала "Конгресна" и почти удвояване на капацитета й от 2800 седящи места на поне 5000. Победителите обаче обещаха най-ниската цена - 208 800 лева без ДДС, а "Тилев архитекти" ООД - 225 000 лева. В конкурса участваха и 2 варненски фирми, класирани на 3-то и 4-то място.

Веднага след обявяването на резултатите варненски архитекти възроптаха, че проектът за обновяване на символа на Варна е избран без обществено обсъждане. Възникнаха спорове около начините, по които ще бъдат осигурени новите над 2000 места, за завъртането на игралното поле, както и за липсата на изискване за нови паркоместа в заданието. Сред основните забележки на гилдията са също липсата на ПУП и предварително изготвен технически паспорт с обследване и сертификат за енергийни характеристики на сградата.

500 000 лева преведе правителството за проект на предстоящия ремонт. Още 4,5 млн. лева бяха разпределени за реализацията му от фонда за развитие на регионите. На практика това е единственият проект на Община Варна, одобрен от правителството за финансиране през 2014 г. Останалите суми – 46,5 млн. лева, са насочени към 3 министерства, които имат проекти в града.