Разпитват варненеца "линчувал" Янукович

Призовката е изпратена след подадена жалба

Варненецът от украински произход Сергей Петров, който на 20 февруари т.г. окачи на дърво пред консулството на Украйна във Варна чучело на бившия президент на страната Виктор Янукович, е получил призовка за разпит в полицията. Това съобщи за "Дневник" самият Петров.

"На 20 февруари, в деня, когато в Киев бяха дадени най-много жертви, аз и още двама души – украинка и българин, решихме съвсем спонтанно да демонстрираме пред консулството на Украйна във Варна, каза Сергей Петров. По-късно пред медиите специално обясних, че не бих искал окачването на чучелото да бъде приемано като някакъв "език на омразата". Беше си просто символичен жест на негодувание и солидарност с хората от Майдана."

Днес Сергей Петров каза, че е получил призовката в понеделник, 10 март, три дни след като пред Генералното консулство на Руската федерация във Варна двадесетина души, предимно привърженици на "Атака", подкрепиха с плакати и песента "Катюша" "руската политика". Според призовката Петров трябва да се яви във Второ районно управление на МВР във Варна на 14 март.

"Когато позвъних на посочения в призовката телефон, оттам ми отговориха, че срещу мен е подадена жалба във връзка с окачването на чучелото и съм призован да дам показания по случая, обясни той. До този момент обаче нямам представа кой е подателят на жалбата."

Според Сергей Петров акцията с чучелото е била подкрепена и от други варненци, много от които с украински произход. "Целта ни беше да засвидетелстваме солидарност с украинския народ и да изразим категоричното си възмущение от актовете на насилие срещу протестиращите граждани, извършени от официалните украински власти", каза още той.

При окачването на чучелото на Янукович Сергей Петров разказа, че т.нар. тетушки, хвърлени срещу протестиращите, са младежи на възраст между 16 и 25 години. "Те са отраснали в интернати, като немалко от тях са и криминално проявени, обясни тогава Петров. Те разполагат с оръжие и са обучени от властите да провокират насилие. Мои приятели ми разказаха, че у един от тях е била намерена и карта на служител на украинското вътрешно министерство."