Отвод на съдебния състав прекрати делото срещу групата на Иван Славков

Делото ще бъде докладвано на председателя на Варненския апелативен съд за преразпределение

Състав на Варненския апелативен съд се отведе от гледане на делото на престъпната група на бившия общински съветник и бивш президент на ФК "Спартак" Иван Славков, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора.

Съдът взе това решение след обстоен анализ на исканията на адвокатите на всички подсъдими, които още в сутрешното заседание поискаха отвод както на представителите на прокуратурата, така и на съдебния състав. Председателят на състава на съда и докладчик по делото съдия Ангелина Лазарова, която е командирована от ВОС в Апелативен съд Варна отхвърли като голословни, необосновани и недоказани твърденията на адвокатите за предубеденост и пристрастност на съдебния състав. Съдът коментира и въпроса, свързан с командироването на съдия Лазарова в Апелативния съд и уточни, че това е въпрос, разрешаван от административните ръководители на Варненския окръжен съди на Апелативен съд Варна.

Съдът изясни хронологията на действията на Апелативния съд след постъпването на това дело (на 17 септември 2013 година). В документите по въззивното производство има разпечатка, в която са изредени имането на съдиите от тази инстанция, които не могат да участват в разглеждане на делото, тъй като са участвали в различни етапи на съдебния контрол в рамките на досъдебното производство.

От всички съдии на Апелативен съд Варна само 4-ма е могло да бъдат разпределени на принципа на случайното разпределение. Първият съдия докладчик, който е бил посочен от компютъра се е отвел от делото. Близо месец по-късно съдия Лазарова е била командирована в Апелативен съд и седмица след това, на 27.11.2013 година компютърната програма я посочва за съдия-докладчик по делото. От тази дата и до настоящия момент съдия Лазарова не е била включвана в разпределението на други, постъпили дела в апелативната инстанция. Другите двама членове на състава не били определени за участие в процеса с надлежен акт на съда.

"Твърденията на защитата на подсъдимите за наличие на съмнение в начина на формиране на съдебния състав на конкретното дело е свързано с нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата и рефлектира върху оценката на състава като независим", казва в своето определение съдията докладчик. Именно това са и основанията на този състав на съда да си направи отвод от разглеждане на настоящото дело. Всеки един от членовете на съдебния състав декларира, че не са налице каквито и да са съмнения по отношение на професионалната им компетентност и безпристрастност.

След днешния отвод на състава на Апелативния съд, делото ще бъде докладвано на председателя на Варненския апелативен съд за преразпределение.