Емил Радев: Държавата абдикира от контрола върху плажовете

Туризъм

10-03-2014, 16:55

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Да отпаднат гласуваните промени, които позволяват да се учредяват ограничени вещни права върху имоти – изключителна и публична държавна собственост, предлагат от ГЕРБ

"С промените, които се правят в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, държавата абдикира от контрола върху плажовете." Така народният представител от ГЕРБ-Варна, Емил Радев коментира резултата от приетия на първо четене законопроект, внесен от управляващото мнозинство. Преди промените да бъдат гласувани на второ четене, Радев и колегата му от парламентарната група Красимир Ципов внесоха предложения за изменение и допълнение на ЗУЧК, които предстои да бъдат разгледани в Комисията по регионална политика и местно самоуправление към Народното събрание.

"Предлагаме да отпаднат гласуваните промени, които позволяват да се учредяват ограничени вещни права върху имоти – изключителна и публична държавна собственост. Ако тези текстове минат на второ четене, ще отпушат строителството на хотели и заведения по плажовете. Досега се правеше изключение само за изграждането на национален обект или за трайно задоволяване на обществени потребности. Новата формулировка в закона обаче явно допуска много повече от строителството на инфраструктурни съоръжения”, категоричен бе Радев. Той настоя да се запазят и ограниченията за поставянето на временни обекти за търговски, увеселителни и други обслужващи дейности, както и за елементите на градското обзавеждане.

Внесеното от Радев и Ципов предложение предвижда още да отпаднат текстовете, които отменят ангажиментите на областните управители по създаването на комисия за водноспасителната дейност и безопасността на плажовете. "Недопустимо е държавата да бяга от отговорност", подчерта Емил Радев в защита на досегашната практика областните управители да издават заповедите за забрана на къпането в пясъчни ивици, които не се стопанисват. Депутатите от ГЕРБ настояват още да се запази и регламентът, съгласно който в периода април - октомври областните управители на областите Добрич, Варна и Бургас имат задължението да предоставят на регионалния министър ежемесечни справки за състоянието на плажовете и резултатите от извършените проверки, в това число и за направените препоръки и наложените санкции.